ELS COMPTES PÚBLICS

ERC aplana el camí dels Pressupostos del 2020 i el 2021

Estratagema de la Moncloa per estalviar a Rufián una altra votació difícil a l'estiu

Montero flexibilitzarà la regla de despesa a favor d'autonomies i ajuntaments

rosas52512841 elvira rodriguez pp congreso200227160819

rosas52512841 elvira rodriguez pp congreso200227160819 / Oscar Canas

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Pilar Santos

El Govern va aconseguir ahir en un sol debat al Congrés que una majoria parlamentària aplanés els Pressupostos no només per a aquest any, sinó també per al que ve. L’abstenció dels diputats d’ERC va ser clau per tirar endavant el camí d’estabilitat pressupostària per al període 2021-2023 i també l’anomenat sostre de despesa per al 2020 i el 2021. L’esperable és que ahir es votés el de l’any corrent i, al juny, el del que ve. Al fer-ho d’aquesta manera i introduir sense avisar les dues xifres de sostre de despesa, l’Executiu estalvia a ERC tornar a passar per aquesta votació a l’estiu, quan pot estar en precampanya electoral.

L’artifici el va denunciar Elvira Rodríguez, portaveu del PP. Va afirmar que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que no va fer referència en el seu discurs al pressupost del 2021, vulnera la llei d’estabilitat ja que no acompanya aquest segon sostre (131.437 milions d’euros, el 3% més que els 127.609 milions d’aquest any) amb els informes requerits de Brussel·les.

Acord del Consell de Ministres

Fonts d’Hisenda, no obstant, van restar intencionalitat a l’al·lusió. Van explicar que aquesta llei d’estabilitat obliga a publicar el sostre de despesa per a l’any següent en el mateix acord en què el Consell de Ministres proposa la senda d’objectius de dèficit i de deute per a aquell any i els dos següents, com ha sigut el cas.

La confusió neix del fet que aquest tràmit, d’aprovació del camí d’objectius, tradicionalment era abordat el mes de juny pel Consell de Ministres, per a la seva posterior tramitació parlamentària el mes de juliol. Ara, el Govern ja el té preparat i ha tret la pressió sobre el líder republicà a Madrid, Gabriel Rufián, soci clau en aquest assumpte.

En les votacions, a més del PSOE i Unides Podem, el Govern va comptar amb el recolzament del PNB, Més País, Compromís, Nova Canàries, Coalició Canària, PRC i Terol Existeix. ERC, Bildu i BNG es van abstenir mentre que el PP, Vox, JxCat, Cs, la CUP, UPN i Fòrum Astúries hi van votar en contra.

Notícies relacionades

En el debat introductori, Montero va fer un gest per guanyar-se els seus socis conjunturals: va anunciar la decisió de flexibilitzar la regla de despesa a favor de les corporacions locals i comunitats autònomes amb superàvit en els seus comptes públics. La regla de despesa impedeix augmentar les partides per sobre d’una determinada referència lligada al creixement.