EL TAULER CATALÀ

Iceta defensa «un gest» cap als presos del procés: «¿És sedició? ¿Mereix una pena tan alta?»

El líder del PSC insisteix a reclamar una reforma del Codi Penal

iceta

iceta

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha tornat a defensar aquest dimecres reformar el Codi Penal com a «gest» cap als presos del procés per mostrar que el Govern està «disposat a canviar les coses a millor». «No vol dir que el que va passar a Catalunya el 2017 no sigui greu. Saltar-se la Constitució i l’Estatut, imposar la voluntat sobre una majoria de ciutadans és gravíssim. Ara, ¿és una sedició? ¿Si ho és, mereix una pena tan alta?», s’ha preguntat Iceta en una entrevista a la cadena SER, recollida per Europa Press.

Iceta ha argumentat que «és la primera vegada que un tribunal ha aplicat el tipus» penal i que «la mateixa sentència i la valoració d’alguns juristes apunta que hi ha dificultats per ajustar el que va passar al que» el Codi Penal «planteja». Al seu judici, els delictes de rebel·lió i sedició van ser concebuts «per a cops d’Estat militars i no per a altres coses». «Jo no en soc gaire expert», ha reconegut el líder dels socialistes catalans, que ha defensat que «qualsevol moment és bo» per afrontar la modificació de la norma.

En aquest context, el líder dels socialistes catalans ha obert la porta al fet que, si finalment s’emprèn la reforma del Codi Penal, es pugui incloure un «delicte d’atemptat contra la Constitució o de desobediència reiterada al Tribunal Constitucional».

En definitiva, canviar el delicte de sedició i el de rebel·lió seria «un gest» cap als polítics independentistes presos. «Però que diguem que la sedició no s’ajusta al que va passar no implica que considerem que atemptar contra la Constitució no va ser un delicte mereix una sanció penal important», ha conclòs.

No és la primera vegada que Iceta reclama la reforma del Codi Penal i defensa que «la sedició no s’ajusta al que va passar» l’1-O.

«Esperançat» amb la taula de diàleg

Iceta s’ha referit també a la taula de diàleg entre governs per dubtar que Quim Torra «rebenti» la negociació, perquè és conscient del «cost» que tindria sabotejar una cosa que els ciutadans desitgen. «Fa deu anys que esperem una cosa així, per tant, tindria costos alts per als que de manera molt evident i gairebé grollera vulguin rebentar-lo», ha dit al ser preguntat per si temia que Torra bloquegés el diàleg.

Notícies relacionades

Poques hores abans de la primera reunió de la taula de diàleg entre governs, Iceta ha demanat que no se situïn les expectatives gaire altes perquè després «venen frustracions igual d’altes».

Malgrat aquesta prudència, Iceta s’ha mostrat «esperançat» per l’inici del diàleg, que ha confiat que servirà per encarrilar el conflicte català, tot i que no sigui immediatament.