Senda de dèficit

ERC estudia avalar l'aprovació del sostre de despesa dels Pressupostos

Montero confia que el Congrés aprovi aquest dijous el primer pas pressupostari

Torra advoca per «aïllar» la taula de diàleg de la tramitació dels Comptes i les eleccions

rosas52492960 gabriel rufian200226191417

rosas52492960 gabriel rufian200226191417 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Fonts d’ERC van admetre aquest dimecres que la formació està estudiant donar el seu recolzament avui a l’aprovació del sostre de despesa proposada pel Govern, que és el primer pas per a la tramitació del projecte de Pressupostos de l’Estat. Així ho van explicar després de la reunió dimecres a la tarda de la taula de diàleg a La Moncloa, valorada de forma positiva pels participants, informa Juan Ruiz. «Hi ha debat. S’està acabant d’estudiar», van explicar fonts republicanes al final de la reunió, després d’haver mantingut el suspens sobre el sentit del seu vot en els últims dies. 

La tramitació dels Pressupostos de l’Estat per al 2020 es juga aquest dijous el ‘o tot o res’ al Congrés dels Diputats. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, porta aquest dijous per a la seva convalidació per part del ple del Congrés el sostre de despesa pressupostària i el camí d’objectius de dèficit i deute fins al 2023 per al conjunt de les administracions.

Si aquest tràmit no tira endavant, el Govern, a la pràctica, no podrà portar al Parlament el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2020 i quedarà en qüestió l’estabilitat del Govern de Pedro Sánchez

Hi ha molt en joc. Però després de les reunió d’aquest dimecres de la taula de diàleg encapçalada per Pedro Sánchez i Quim Torra, la ministra d’Hisenda es va mostrar optimista. «És un tema que no s’ha abordat en la reunió, però tinc confiança que podrem fer el primer pas per a l’aprovació dels Pressupostos», va dir Montero. Segons la seva opinió, és «obvi» que si les dues parts arriben a acords necessitaran «un camí d’objectius de dèficit i deute i uns Pressupostos» per donar-los curs. «Estic convençut que aprovarem el camí», va rematar.

El mateix president Torra va donar a entendre que els independentistes no hi posarien obstacles. «Li donem tanta importància a aquesta taula de diàleg que volem aïllar-la de qualsevol fet que pugui afectar-la, siguin les eleccions a Catalunya o l’aprovació dels Pressupostos», va respondre Torra a preguntes dels periodistes sobre el sentit del vot dels diputats independentistes en el debat sobre el sostre de despesa

Per tirar endavant el sostre de despesa, el Govern necessita revalidar, almenys, la majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez. El PNB ja ha avançat que sumarà els seus vots al PSOE, Unides Podem, Més País, Compromís, Nova Canàries i Coalició Canària (la qual cosa suma 166 vots). Falta per saber si ERC i EH Bildu, almenys, s’abstindran, com van fer en la investidura (Junts per Catalunya hi va votar en contra).

La decisió es prendrà «en l’últim minut», va dir dimecres al matí el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, alimentant el suspens. Tant ERC com JxCat havien posposat la decisió sobre el seu sentit del vot a la reunió d’aquest dimecres de la taula de diàleg.

Advertència de Montero

Durant el matí la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confiar que els independentistes no vinculessin el seu vot a la taula de diàleg. «Tinc gran confiança que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya entenguin que, per fer possible que continuï el diàleg (amb la Generalitat), aquest Govern ha de tenir estabilitat, i l’ instrument principal són els Pressupostos», va afirmar la ministra als passadissos del  Congrés.

Montero va dir que acudirà «amb esperança» al debat parlamentari: «No veig argument per votar-hi en contra. Aquells que ho facin hauran d’explicar per què neguen aquesta capacitat d’adaptació», va dir.

També la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va fer valer la importància de tirar endavant la votació sobre el sostre de despesa i els objectius de dèficit i deute. Durant la seva intervenció en la sessió de control del ple del Congrés, Calviño va aprofitar per fer una crida a la responsabilitat de tots els partits polítics perquè aprovin uns objectius de dèficit i hi hagi «com més aviat millor» uns Pressupostos Generals de l’Estat «per no posar en risc el creixement econòmic i la creació d’ocupació».

Sostre de despesa i senda

El que se sotmet a votació aquest dijous és la proposta del Govern de fixar en 127.609 milions d’euros el sostre de despesa. Dins d’aquest sostre, Hisenda ha d’encaixar les partides del projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2020 que l’Executiu confia a veure aprovat «abans que finalitzi l’estiu», segons va precisar Montero aquest dimecres.

Aquest sostre de despesa representa un augment del 3,8% sobre el del 2019 i s’ha determinat sobre la base d’uns nous objectius de dèficit per a l’Estat i per al conjunt de les administracions públiques que també seran objecte de debat en el ple del Congrés.

Notícies relacionades

El nou objectiu de dèficit per al conjunt de les administracions de l’1,8% del PIB per a aquest any, concedeix un marge de despesa més gran de 16.510 milions d’euros (si es compara amb la senda vigent heretada de Mariano Rajoy, que preveia un objectiu del 0,5% per al 2020). 

L’objectiu de dèficit de l’1,8% del PIB per al 2020 es desglossa en un 0,5% per a l’administració central; el 0,2% de dèficit per a les autonomies i l’1,1% per a la Seguretat Social, mentre que per a les corporacions locals es preveu equilibri. La senda d’objectius de dèficits preveu arribar al final de la legislatura amb un desfasament del 0,9% del PIB, el 2023.