EXDIPUTADA DE LA CUP

Reguant justifica no contestar a Vox amb l'obligació moral de denunciar la ultradreta

Afirma que s'ha d'anteposar a la legal per no contestar a la ultradreta

Diputats dels partits independentistes l'acompanyen davant la seva imputació per desobediència

zentauroepp52475396 eulalia reguant200225113922

zentauroepp52475396 eulalia reguant200225113922 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant va comparèixer aquest dimarts als jutjats madrilenys de Plaza de Castilla imputada per un delicte de desobediència per negar-se a contestar a les preguntes de Vox al Tribunal Suprem en el judici del procés. Davant d’una vintena de persones, que la van acomiadar aplaudint quan va entrar al jutjat, Reguant va insistir en el mateix argument amb què al seu dia es va negar a declarar: el seu dret a no contestar a l’extrema dreta sempre que sigui possible, «a dissentir» per «combatre el feixisme», i a anteposar l’«obligació moral» a la legal.

Junt amb Reguant hi va haver un representant dels 13 veïns del barri madrileny de Vallecas que Vox ha denunciat per un delicte d’odi per haver increpat algun dels seus membres. L’exdiputada es va remetre a l’escrit de defensa del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per provar d’argumentar que acceptar l’acusació popular de Vox en el judici del procés «era una manera d’ometre la responsabilitat del tribunal de garantir un judici just», perquè aquest «partit nega drets fonamentals» i això «va condicionar» tota la vista oral. 

Per això es va negar a declarar al Suprem. Tant a ella com a Antonio Baños, que declararà per videoconferència el pròxim 18 de març, l’alt tribunal li va oferir fins i tot adreçar-se cap a ell, tot i que les preguntes les fes Vox per ser una de les parts que havia proposat el seu testimoni. Aquesta acusació no va destacar durant la vista oral per la brillantor de les seves preguntes ni els seus arguments van ser inclosos en la sentència del procés.

Notícies relacionades

L’exdiputada va assenyalar que assumirà les conseqüències de la seva actuació i va afirmar que davant «l’obligació legal» d’haver de contestar anteposava «l’obligació moral» que els porta «a posar sobre la taula aquest dissentiment bàsic». 

Entre les persones que van anar a donar-li suport, tot i que la gran majoria d’elles, no van esperar que acabés de declarar, hi havia la diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs, pendent de declarar com a imputada davant del Tribunal Suprem per quatre delictes de corrupció, i el d’ERC Joan Josep Nuet, a l’espera de ser jutjat per desobediència per l’1-O.