sense limitacions «imposades»

Mas proposa que el Consell per la República piloti el procés sobiranista i la Generalitat governi

«Ha arribat el moment d'adonar-nos que la Generalitat, com a administració pública que és controlada per l'Estat, difícilment pot pilotar el procés», esgrimeix l'expresident

mas-generalitat

mas-generalitat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha proposat aquest dilluns que entitats, partits i el Consell per la República, amb l’expresident Carles Puigdemont al capdavant, pilotin el procés sobiranista i no la Generalitat, que considera s’ha de dedicar a «governar el dia a dia».

«Ha arribat el moment d’adonar-nos que la Generalitat, com a administració pública que és controlada per l’Estat, difícilment pot pilotar el procés, que està ple de riscos legals», ha advertit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Per a Mas, els partits, les entitats i el Consell per la República s’han de fer responsables de la continuació del procés sobiranista perquè, segons el seu parer, tenen les de mans lliures i no tenen limitacions imposades per l’Estat: «Cada un ha d’acceptar el seu rol».

Després d’alertar dels riscos que pot comportar la falta d’unitat sobiranista, ha plantejat una possible solució: pactar dues legislatures –vuit anys– a partir d’ara en què els dos grans partits –JxCat i ERC–, si tenen majoria al Parlament, s’alternin la direcció del Govern. A l’espera que dimecres es faci la primera reunió de la taula de diàleg entre governs, Mas també ha posat sobre la taula un referèndum en què els catalans puguin votar una doble opció: la independència o la proposta que faci l’Estat.

Un referèndum amb implementació immediata

«Un referèndum, dues opcions, i segons quina opció guanyi, una té una implementació immediata, la millora de l’autogovern de l’Estat, i l’altra, si guanyés la independència, requeriria una modificació dels marcs legals», ha explicat.

Sobre la decisió de l’excoordinadora general del PDECat, Marta Pascal, de deixar l’escó al Parlament, creu que va prendre una bona decisió perquè «per tenir llibertat pròpia necessitava renunciar al càrrec institucional». «Quan una persona està tan incòmoda amb determinats plantejaments, si vols llibertat de moviments, com ella aspira, no pots estar en una estructura com estava ella», ha assenyalat.

Notícies relacionades

També ha explicat que lluita perquè Pascal no es presenti en una llista alternativa a la de JxCat: «Els que sempre hem demanat unitat, no la posarem en qüestió dins del mateix espai. CiU era un projecte aglutinant i JxCat ho ha de ser».

Malgrat recalcar que no es penedeix d’haver nomenat Carles Puigdemont com el seu successor, ha revelat que va intentar que ho fos la llavors consellera Neus Munté, però «va tenir el coratge de dir que no». A més, ha explicat que es va entendre «molt bé durant un any i mig» amb l’exvicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras, però afegeix que alguna cosa va passar perquè la relació va quedar alterada i ja no va ser el mateix.