posició d'espanya

Exteriors calma el Marroc per la reunió del número dos d'Iglesias sobre el Sàhara

Nacho Álvarez es va referir com a 'ministra' a la representant del Front Polisario

GRAF2701. MADRID, 19/02/2020.- La ministra de Exteriores, Arancha González Laya durante la sesión de control celebrada este miércoles en el Congreso de los diputados en Madrid. EFE/Ballesteros

GRAF2701. MADRID, 19/02/2020.- La ministra de Exteriores, Arancha González Laya durante la sesión de control celebrada este miércoles en el Congreso de los diputados en Madrid. EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha assegurat al Marroc que Espanya manté la seva posició sobre el Sàhara després d’una trucada del seu homòleg marroquí, que es va reuniramb Nacho Álvarez, número dos del vicepresident segon, Pablo Iglesias, amb una representant del Front Polisario.

Segons ha explicat la mateixa González Laya a Twitter, el ministre d’Exteriors marroquí li va trucar per preguntar-li sobre una entrevista que va mantenir divendres al ministeri el secretari d’Estat d’Assumptes Socials, Nacho Álvarez, amb Suilma Hay Emhamed Salem, responsable d’Assumptes Socials de la República Àrab Sahrauí Democràtica.

La trucada es va produir després que Álvarez informés d’aquesta trobada amb Suilma Hay Emhamed Salem a les xarxes socials, en les quals es va referir com a ‘ministra’, terme que ha provocat la susceptibilitat de les autoritats marroquines

«La posició d’Espanya sobre el Sàhara Occidental no ha canviat, és política d’Estat», va assegurar González Laya al seu homòleg marroquí.

Campaments sahrauís de Tinduf 

Espanya no reconeix la República Àrab Sahrauí Democràtica i dona suport als esforços del Secretari General de les Nacions Unides per trobar una solució pacífica en el marc de resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU, va traslladar la ministra. Fonts de la Secretaria d’Assumptes Socials han explicat a Efe que la representant del Front Polisario va arribar a Espanya convidada per l’ONCE dins del seu programa de recolzament a la discapacitat als campaments sahrauís de Tinduf (seu de l’independentista Front Polisario).

Notícies relacionades

En el marc d’aquesta visita, des de l’ONCE es va trucar a la Direcció General de Discapacitat, dependent de la Vicepresidència de Drets Socials dirigida per Iglesias, per informar-lo de la conveniència de mantenir una trobada sobre els problemes visuals dels nens que viuen als campaments. Davant d’aquesta petició, es va organitzar una reunió amb Nacho Álvarez, com a responsable d’aquests assumptes al ministeri, a la qual també va assistir el directe general de la Fundació ONCE, José Luis Martínez Donoso.

Segons les fonts, la trobada no va tenir cap rerefons polític i no es va expressar cap recolzament a la causa sahrauí. Des de la Secretaria d’Estat d’Assumptes Socials, han reiterat que la posició del Govern respecte al Sàhara és l’expressada per la ministra d’Exteriors i han assegurat que no hi ha cap canvi en aquest sentit.