El PSOE i Unides Podem busquen «anticipar-se a les seves discrepàncies»

Els socialistes i els morats es volen avançar a possibles xocs per coordinar estratègies

Els d'Iglesias presenten set proposicions de llei al Govern per consensuar-les

undefined52260886 madrid  12 02 20  pol tica  sesi n de control al gobierno   200221183009

undefined52260886 madrid 12 02 20 pol tica sesi n de control al gobierno 200221183009 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Del «no podria dormir amb ministres de Podem» de Pedro Sánchez a l’abraçada amb Pablo Iglesias per segellar el primer Govern de coalició de la democràcia espanyola només van transcórrer uns quants mesos. Les diferències entre els dos partits, potenciades per la voràgine electoral, van quedar sepultades sota una capa de bones paraules i intencions per donar una imatge d’unitat. Però on hi va haver foc sempre queden brases i algun conat d’incendi sí que han hagut d’apagar els socialistes i els morats durant aquesta setmana. La llei d’asil i la llei del ‘només sí és sí’ van provocar tensions entre les dues formacions que ara miren d’evitar que la pròxima espurna faci cremar els ponts construïts. Per això, fonts de la negociació asseguren que l’objectiu serà «anticipar-se a les discrepàncies».

Ni el PSOE ni Unides Podem volen tornar a xocar públicament per friccions internes. La intenció, apunten fonts parlamentàries, és poder oferir una imatge d’«estabilitat» que deixi clar que la legislatura durarà quatre anys. Per això, hauran de cuidar la seva relació avançant-se a les possibles diferències que puguin sorgir i buscar una solució discreta. Un exemple del que es podria haver evitat són les esquerdes que va produir el xoc entre els dos partits per la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans d’avalar les devolucions en calent.

Treball conjunt

L’intent de treballar de manera coordinada inclou també el treball parlamentari. Segons fonts coneixedores de les converses entre els socialistes i els morats, la idea és que tant els textos legislatius que presenti cada partit com les esmenes a altres textos legislatius arribin a l’hemicicle amb el vistiplau de les dues bandes. Una aparença que la maquinària conjunta s’ha posat en marxa és que Unides Podem ja ha enviat a la secretaria d’Estat i Relacions amb les Corts set proposicions de llei per rebre les recomanacions de tots els ministeris i anar accelerant la feina.

Notícies relacionades

Fonts parlamentàries morades expliquen que han intentat triar les proposicions de llei en què «més fàcilment es pot arribar a un acord amb el PSOE». Entre els textos, tots presentats per Unides Podem en legislatures anteriors, destaca la derogació de la coneguda com a ‘llei mordassa’, la reforma del sistema agrari o l’eliminació de la segregació per sexes en l’educació concertada.

No obstant, els d’Iglesias només podran presentar una d’aquestes proposicions de llei abans de l’estiu. Al grup confederal li correspon una quota de dos textos legislatius per cada període de sessions i ja van registrar la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal per eliminar el termini màxim de sis mesos –18 en els casos complexos– per a la instrucció en procediments penals.