ENTREVISTA AL VICEPRESIDENT D'ÒMNIUM CULTURAL

Marcel Mauri: «Una reforma del Codi Penal seria un engany»

«Una llei d'amnistia i una reforma del delicte de sedició necessiten les mateixes majories. És una qüestió de voluntat política»

marcel-mauri / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Òmnium ha posat en marxa una campanya en la qual situa l’amnistia com l’única via per abordar la solució al conflicte català. ¿Per què rebutja una reforma del Codi Penal? 

La reforma del Codi Penal només afectaria els nou condemnats per sedició. Nosaltres no busquem una solució per a Cuixart. No l’hem buscat mai. Ell sempre ha parlat molt clar: no vol sortir de la presó, vol resoldre aquest conflicte, que el seu pas per la presó serveixi per resoldre’l. I per a això el primer que fa falta és una amnistia que acabi amb la judicialització, amb la presó, amb l’exili. Només amb l’amnistia es pot complir aquest requisit que és indispensable.  

¿Un ajustament del delicte de sedició no ho és? 

La reforma del Codi Penal no resol el conflicte polític. Estem convençuts que darrere d’algunes declaracions hi ha bones intencions, però creiem que acabaria sent un engany com tants altres que han fet els poders de l’Estat. A diferència de l’amnistia,  la reforma del Codi Penal deixa a l’estacada el 99% de les persones que pateixen repressió perquè no inclou totes les persones perseguides ni fa una mirada àmplia sobre els drets que poden ser condemnats.

La Constitució no esmenta la figura de l’amnistia. 

Però no és cert que no la permeti. Sabem que és una proposta difícil, però necessita les mateixes majories que una reforma del Codi Penal. És una qüestió de voluntat política. També és una qüestió d’escoltar el que diu la ciutadania. No he vist cap organització ni una immensa majoria que hagi sortit a reclamar una reforma del Codi Penal, però hi ha una entitat que representa 182.000 persones que aglutina aquests consensos amb una plataforma com la del 80% demanant una amnistia. 

Jaume Asens va afirmar en una entrevista a EL PERIÓDICO

El consens passa perquè acabi la judicialització i la repressió. L’amnistia permet posar el comptador a zero com deia el president del Govern. ¿Per què ha de demanar perdó Cuixart? ¿Per exercir drets fonamentals? No ho farà mai. No demanarem perdó mai per haver defensat, protegit i exercit drets fonamentals. Per això no contemplem ni indults ni reformes del Codi Penal.

¿Quin és el seu grau de confiança en el nou Govern? 

Els governs espanyols, tradicionalment, molta confiança no ens han fet mai, lamentablement. Cuixart porta més temps empresonat sota un Govern de Sánchez que sota un de Rajoy. Però és evident que no té res que veure amb els anteriors perquè hi ha un vicepresident que ha mostrat sempre molta empatia amb la situació dels presos i que no s’ha comportat amb la falta d’empatia i escrúpols donant recolzament a la repressió com ha fet el PSOE. Tot i que, ara per ara, no hem vist canvis en aquest sentit.

Si la confiança és tan baixa, ¿quin recorregut veu a la taula de diàleg entre governs? 

Sempre hem defensat el diàleg i entenem que les resolucions d’un conflicte com aquest ha de passar per una taula de negociació, no sabem si aquesta o si una altra en un futur. Si hi ha voluntat real que aquest diàleg vagi a fons i busqui solucionar el conflicte ho veurem en les setmanes vinents. 

¿Per què van declinar la proposta del president de formar part d’aquesta taula? 

Mantenim la discreció.

Dit d’una altra manera. ¿Si Torra l’hi oferís, hi acudirien? 

Som davant d’una taula de diàleg entre governs i entenem que és positiu que cadascú assumeixi el seu rol i no confongui el rol de l’altre. 

L’ANC tem que el diàleg pugui transmetre la idea que «la independència és impossible

El diàleg és un element que no es pot contraposar a cap altre. Si l’Estat continua insistint en aquesta via de la repressió i intenta utilitzar el diàleg com una estratègia de maquillatge, s’haurà de desemmascarar. 

Notícies relacionades

¿Òmnium demanarà el vot només per aquells partits que advoquen per la via unilateral com es planteja l’ANC

No demanem el vot per ningú perquè entenem que els socis de la nostra entitat ja tenen criteri per poder decidir el seu vot i no entrem en el relat curt de la política.