LÍDERS DEL PROCÉS

Buch desconfiava de Junqueras abans de l'1-O

L'actual conseller acusava el líder d'ERC d'«amagar-se davant la justícia» perquè volia ser candidat

buch-torra

buch-torra / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Efe

L’actual conseller d’Interior, Miquel Buch, desconfiava del paper d’Oriol Junqueras els mesos previs a l’1-O del 2017, quan en un xat es va queixar que els convergents eren els únics amb problemes amb la justícia: «Que imputin Junqueras, que s’amaga per tot arreu perquè el que vol ser és candidat».

Així ho va assegurar Buch el gener del 2017, quan encara era l’alcalde de Premià de Mar (Barcelona) i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), en un xat amb alcaldes de l’antiga CDC, el contingut del qual figura en un informe de la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés Efe, en el marc d’una causa oberta sobre suposades irregularitats en subvencions de la Diputació de Barcelona.

El comentari de Buch es va produir el 27 de gener del 2017, just el dia en què la fiscalia va obrir diligències per investigar si la Generalitat s’havia apoderat de dades fiscals reservades i havia elaborat informes sobre la ideologia de jutges, al transcendir la vigília el contingut de diverses conferències del llavors senador d’ERC Santi Vidal.

«Els imputats per fer alguna cosa per la independència són els nostres», es va queixar Buch en el xat, en què participaven alcaldes postconvergents de la comarca barcelonina del Maresme, entre els quals el de Tordera, Joan Carles García, un dels detinguts en la causa del jutjat número 1 de Barcelona sobre els suposats contractes irregulars de la Diputació a entitats afins a l’antiga CDC.

Imputat Santi Vidal

«No ens serveix que imputin, si ho fan, Santi Vidal. Que imputin Junqueras, que s’amaga per tot arreu perquè ell el que vol ser és candidat», va concloure Buch sobre el líder d’ERC, que va ser el cap de cartell republicà en les eleccions del 21-D del 2017, ja amb el 155, tot i que ho va fer ja estant en presó preventiva, abans de ser condemnat pel Suprem a 13 anys per sedició.

Per la seva banda, Vidal va ser imputat pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona pel contingut de les seves xerrades, que van suposar l’obertura d’una causa sobre els preparatius de l’1-O en què s’ha processat una trentena de persones, entre les quals alguns exalts càrrecs del Govern, tot i que finalment l’exsenador d’ERC ha quedat fora del procés.

Buch, que també va ser imputat pel seu recolzament a l’1-O com a alcalde i president de l’ACM –tot i que finalment la seva causa es va arxivar–, havia adjuntat el 26 de gener en el grup de Whatsapp un enllaç a una notícia que ressaltava que Vidal, després de la polèmica per les seves xerrades, es ratificava en què era necessari «generar il·lusió» en l’independentisme, davant la qual cosa el va qualificar d’«irresponsable».

Conversa privada

Fonts de l’entorn de Buch consultades per Efe han assegurat que les seves manifestacions en aquest xat tenen el to propi d’una conversa privada, efectuades en un context de tensió política i en un marc de confiança, fa més de dos anys, i han ressaltat que no aporten res a la investigació oberta pel jutge.

Un membre del grup d’alcaldes convergents del Maresme va alertar el dia 27 de gener del 2017 que Vidal acabava de renunciar com a senador d’ERC, davant la qual cosa Buch –que va ser nomenat conseller d’Interior el maig del 2018, després de l’etapa del 155–, no va estalviar crítiques al partit republicà.

«Torna el Dragon Khan d’ERC», va exclamar Buch, en al·lusió als vaivens de l’atracció estrella del parc de Port Aventura, que va servir per encunyar les discrepàncies públiques entre els socis del tripartit d’esquerres català del 2003 al 2010, el PSC, ERC i ICV.

Mesos després, el 30 d’agost del 2017, pocs dies abans de l’1-O, Buch va advertir els membres del grup de WhatsApp que els havien recomanat que era millor utilitzar l’aplicació Signal per comunicar-se, ja que oferia més garanties de seguretat.

Subvencions derivades

Un dels membres del grup va comentar llavors que haurien d’esborrar l’historial, perquè no en quedés rastre, davant la qual cosa un altre va assegurar que, perquè fos possible, cadascun dels participants havia d’esborrar les converses del xat del seu telèfon.

Notícies relacionades

No obstant, l’alcalde de Tordera, Joan Carles García, de JxCat, un dels trenta detinguts en l’operació del maig del 2018 sobre aquesta suposada xarxa corrupta, no els va esborrar del seu telèfon, el que ha permès la Guàrdia Civil analitzar el seu contingut.

En la causa, que dirigeix el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, s’investiguen 26 expedients de subvenció suposadament irregulars a tretze entitats, entre les quals la fundació Catmont i Igman, vinculades a l’actual diputat de JxCat Francesc de Dalmases, per valor de més d’un milió d’euros, que el jutge sospita es podrien haver desviat a finalitats vinculades al procés.