TAULA DE GOVERNS

L'ANC veu el diàleg com un risc per al sobiranisme

Paluzie tem que la negociació transmeti que «la independència és impossible»

zentauroepp50165939 barcelona  01 10 2019     pol tica   elisenda paluzie   pres191106182806

zentauroepp50165939 barcelona 01 10 2019 pol tica elisenda paluzie pres191106182806 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) tem que la taula de diàleg que es posarà en marxa la setmana que ve entre el Govern espanyol i el Govern acabi transmetent «la idea que la independència és impossible». Elisenda Paluzie va expressar ahir les seves reticències amb aquesta negociació, i va remarcar que la direcció de la seva entitat ja s’ha pronunciat sobre el perill de «fer creure que el diàleg ens portarà a la independència».

En una entrevista a Ràdio 4, la presidenta de l’ANC va advertir ERC, principal impulsora de la negociació amb el Govern, que plantejar la taula de diàleg com a manera per arribar a l’exercici del dret d’autodeterminació és «poc pragmàtic». «Si apostes només a això pots acabar debilitant-te», va afegir, perquè és «poc realista» pensar que d’aquest fòrum sortirà un acord per convocar un referèndum i «potser el que acabes traslladant és la idea que la independència és impossible». Tot i que la via negociada és «la millor», va admetre Paluzie», en el cas català no és «la més realista», perquè el Govern no accepta aquesta votació.

La presidenta de l’ANC també va descartar que l’entitat estigui representada en la primera reunió entre executius, prevista per a dimecres que ve. «No som electes, no som Govern», va dir per justificar la seva absència tot i que el president de la Generalitat, Quim Torra, estigués interessat que participés en aquest fòrum. «Una cosa és que estiguem en una fase prèvia d’assessorament, de pressió, fiscalització, que se’ns informi i donem la nostra opinió, i una altra és que estiguem en una taula de govern a govern», va afirmar.

Castells i l’autodeterminació

Notícies relacionades

A més, Paluzie es va felicitar de la presència a la taula del ministre d’Universitats, Manuel Castells. Va confiar que defensi «l’autodeterminació», tot i que sigui en representació del Govern, i va assegurar que la seva participació evidencia que l’ANC tenia raó quan argumentava que «no tenia sentit que els comuns estiguessin assessorant el Govern».

«Quan ho vam dir se’ns van tirar a sobre. Ens van dir excloents. No té sentit que els mateixos s’asseguin en els dos costats de la negociació», va assenyalar la presidenta de l’ANC.