JUDICI A TRAPERO

Un comissari dels Mossos diu que van destruir el pla per detenir Puigdemont

La llista dels que havien d'arrestar els membres del govern era secret, afirma Molinero

zentauroepp47614784 ferran lopez190403110609

zentauroepp47614784 ferran lopez190403110609 / Xavier Alsinet

2
Es llegeix en minuts
Efe

El que va ser comissari superior de la Comissaria de Coordinació Central dels Mossos, Joan Carles Molinero, ha dit aquest dimecres que van destruir l’únic document escrit del pla que van idear per detenir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el Govern si així ho ordenava un jutge.

Molinero ha continuat declarant en el judici de l’Audiència Nacional al major Josep Lluís Trapero i a la cúpula dels Mossos d’Esquadra per la seva actuació en el referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya.

Durant l’última part de l’interrogatori del fiscal, el comissari ha confirmat que Trapero els va demanar a ell i a l’altre comissari superior, Ferran López, que «amb la màxima discreció» preparessin un dispositiu per detenir Puigdemont i la resta dels membres del Govern en cas que ho demanessin les autoritats judicials.

Trapero es va reunir amb ells el matí del 25 d’octubre del 2017 (dos dies abans de la declaració unilateral d’independència) per sol·licitar-los aquest pla i per dir-los que ell mateix, com a màxim responsable dels Mossos, seria l’encarregat d’arrestar Puigdemont, però els dos comissaris van insistir que haurien de ser ells dos els qui ho fessin.

Res per escrit

Res d’aquest pla va quedar per escrit, però el que sí que van reflectir en un document va ser el llistat, en un model d’Excel, del binomi format per un comissari i un intendent a qui correspondria detenir a cada membre del Govern.

Per descomptat, ha afegit Molinero, aquest llistat també era secret i el binomi no coneixeria la seva missió fins que l’hagués de dur a terme.

«L’únic que va ser per escrit va ser aquesta llista. La vam destruir», ha manifestat Molinero, que també ha explicat que la Prefectura dels Mossos va rebre un correu del comissari Francisco Javier Gámez on els demanava mesures per fer front a qualsevol actuació davant d’una eventual declaració d’independència.

«Però el mandat d’un dispositiu específic per a la detenció del president i de membres del Govern ens la va fer personalment el major Trapero», ha precisat Molinero abans d’assegurar que el pla el van dissenyar el 25 d’octubre i que abans d’aquesta data no se n’havien plantejat cap en aquest sentit.

El pla de Puigdemont

Com ja va declarar Ferran López, el comissari ha relatat que van advertir Puigdemont dels riscos de dur a terme el referèndum il·legal de l’1-O i que, fins i tot, podia passar una cosa greu. Però l’expresident els va contestar que tenia un mandat dels ciutadans i que si passava alguna cosa immediatament declararia la independència.

I ha volgut deixar clar que «evidentment, sense cap gènere de dubtes, el cos dels Mossos ha estat sempre a disposició de la justícia nacional».

Notícies relacionades

A preguntes de l’advocada del major, Olga Tubau, el testimoni ha asseverat que no va detectar cap tipus de connivència de Trapero i els responsables polítics en la gestació del procés que es va iniciar per a la independència de Catalunya.

«El que detectàvem és un allunyament cada vegada més de Trapero i de la Prefectura de l’entorn polític», ha insistit.