ALS 93 ANYS

Mor Fernando Morán, el ministre d'Exteriors que va firmar l'entrada d'Espanya a Europa

El Congrés li dedica un sentit aplaudiment i el PSOE remarca que se'n va «un referent del socialisme i de la política»

zentauroepp52361458 fernando moran200219104646

zentauroepp52361458 fernando moran200219104646 / GUSTAVO CUEVAS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El que va ser ministre d’Afers Exteriors entre el 1982 i el 1985, Fernando Morán López, ha mort a Madrid als 93 anys, segons ha avançat el diari digital ‘The Diplomat in Spain’ i ha pogut confirmar Europa Press. 

Nascut a Avilés (Astúries), Morán va assumir la cartera d’Exteriors durant la primera etapa de Felipe González al capdavant del Govern després d’haver sigut senador del PSOE per Oviedo i, posteriorment, diputat per Jaén.

Durant la seva etapa a Exteriors, segons destaca el mateix ministeri a la seva pàgina web, es va emprendre la reobertura del reixat de Gibraltar, fruit de la Declaració de Brussel·les, i l’acord per a la integració d’Espanya en la CEE, tancat el 29 de març de 1985.

A l’ONU i a l’Eurocambra

Després del seu cessament com a ministre el 4 de juliol de 1985, va ser nomenat ambaixador davant de les Nacions Unides, lloc que va abandonar per presentar-se el 1987 a les primeres eleccions al Parlament Europeu. Reelegit eurodiputat el 1989 i el 1994, el 23 de març de 1999 es va acomiadar del Parlament d’Estrasburg per dedicar-se per complet a la seva candidatura a l’alcaldia de Madrid.

En les eleccions municipals de 1999, Morán va perdre davant el popular José María Álvarez del Manzano, que va aconseguir un tercer mandat. Després de la derrota, el dirigent va deixar el juliol del 2000 el seu càrrec de regidor i portaveu socialista a l’Ajuntament, i va posar punt final a la seva carrera política.

Homenatge en el ple del Congrés

Tot just conèixer-se la notícia, el ple del Congrés ha dedicat un sentit aplaudiment a Moran en «reconeixement al seu treball per Espanya».

moran / periodico

Notícies relacionades

«Un home magnífic i referent del socialisme»

El seu partit, el PSOE, ha sigut un dels primers a expressar la seva pena. «Avui és un dia d’enorme tristesa perquè ens ha deixat el company Fernando Morán, un home magnífic i un referent del socialisme i de la política nacional i internacional», assenyala el partit socialista en un missatge a Twitter.  Pedro Sánchez, Carmen Calvo, José Luis Ábalos i Miquel Iceta han sigut alguns dels dirigents socialistes que han reaccionat a la mort de Morán. També polítics d’altres partits com ara Iván Espinosa de los Monteros (Vox) i Juanma Moreno (PP).