AUDIÈNCIA NACIONAL

Ribó diu que es va oferir a pagar el viatge a la final de la Champions

El Síndic de Greuges va convidar a menjar el 2009 l'empresari que va contractar l'avió

Assegura que desconeixia qui es va ocupar dels avions fins que va ser imputat

zentauroepp52345280 rafael ribo200218120331

zentauroepp52345280 rafael ribo200218120331 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha assegurat aquest dimarts davant el jutge José de la Mata que ignorava qui li va pagar els viatges a la final de la Champions del 2009 i 2015 fins que va llegir les actuacions per les quals ha declarat, de manera voluntària, com a investigat en el ‘cas 3%’. No obstant, ha admès que aquell primer any va convidar a menjar en un restaurant l’empresari que els va sufragar, Jordi Soler, també imputat en la causa. 

Fonts jurídiques han assenyalat que Ribó ha explicat que va mirar de pagar les despeses generades per la final del 2015 a través de l’exdiputat de CDC Ramon Camp, a qui va proposar pagar la furgoneta amb què es van desplaçar de l’aeroport a l’estadi, però ell ho va refusar. També ha dit que va reiterar el seu oferiment per pagar les despeses per un correu electrònic.

Ha declarat que va tornar en el mateix avió que Soler, del qual ignorava a què es dedicava, de la final disputada a Roma, entre el Manchester i el Barça, i que després el va convidar en un restaurant. Quan va comparèixer al Parlament, per aclarir el seu desplaçament a la final de Berlín del 2015, va admetre que havia sigut «un error» haver acceptat

Ribó ha explicat al jutge que tenia entrades per al partit juntament amb l’artista mallorquí Miquel Barceló. Com que aquest no hi va poder anar, el Síndic les va oferir a un grup d’aficionats al Barcelona que compartia amb Camp, a qui va fer una transferència de 1.500 euros perquè va acabar comprant una entrada més per a la seva filla. La Guàrdia Civil xifra en 39.900 euros el desemborsament que va suposar el viatge per a les empreses de Soler, Electromecánica Soler, Grup Soler Constructora i Soler Global Service.

Pagar furgonetes i despeses

Segons Ribó, a l’arribar a Berlín, li va oferir pagar les furgonetes per anar des de l’aeroport a l’estadi, però l’exdiputat li va dir que no era necessari. L’única prova de les seves paraules seria un correu electrònic en el qual diu que es va oferir a pagar-li les despeses del desplaçament. La transferència de 1.500 euros per l’entrada de la seva filla en l’últim moment per veure la final també intentarà acreditar-la a través del corresponent justificant bancari. 

Segons el Síndic de Greuges, després d’aquest viatge, va coincidir amb Soler i la seva dona en un sopar en una segona residència a la Cerdanya.

Notícies relacionades

Ribó va explicar que el Síndic de Greuges no realitza contractacions, ja que, de ser necessàries, se n’ocupa la Generalitat, tot i que, des del 2006, l’Estatut va incloure entre les seves competències les reclamacions a empreses públiques relacionades amb serveis públics.

Allà en va situar un relacionat amb fibra de vidre de les empreses de Soler, tot i que va afirmar que ell no havia participat de cap manera en la tramitació d’aquest expedient.