CONSENS

JxCat i ERC desencallen els pressupostos del Parlament

Els comptes rebaixen l'increment de sou dels diputats per dedicar 50.000 euros a acollir la cimera europea de parlaments adherits a la Francofonia

torrent

torrent

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

JxCatERCPSC Cs van arribar aquest dimarts a un acord per desencallar els pressupostos de la Cambra catalana a la reunió de la Mesa ampliada. Els comptes, que van decaure en una primera votació a l’hemicicle a causa d’una baralla entre postconvergents i republicans, inclouen ara una modificació de dues partides: l’increment de l’1,75% del sou dels parlamentaris passa a ser de l’1,1% i els 50.000 euros que resulten d’aquest canvi es dedicaran a l’apartat previst per a actes i es podran utilitzar per a la cimera europea de parlaments adherits a la Francofonia.

La CUP i el PP s’hi van abstenir, mentre que els comuns s’hi van posicionar en contra perquè rebutgen l’augment salarial. No obstant, populars i taronges podrien modificar el sentit del seu vot al ple. El grup de Cs està en contra que el Parlament aculli la celebració de la cimera però, segons fonts parlamentàries, van recolzar el tràmit perquè en el pressupost no s’especifica que aquests 50.000 euros serveixin per a aquest esdeveniment.

Els canvis estan ajustats a fi que la suma final no variï dels 62,9 milions pressupostats inicialment i així evitar haver de modificar el projecte de pressupostos de la Generalitat, que ja va ser admès a tràmit.

Els comptes es van desencallar després de diverses reunions entre els socis de Govern. Inicialment, el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat), va dissenyar unes xifres amb les quals ERC no estava d’acord perquè no contemplaven tres demandes imprescindibles per al president del Parlament, Roger Torrent: una partida específica per acollir la cimera europea de parlaments adherits a la Francofonia i una altra per difondre els actes commemoratius del 40 aniversari del restabliment del Parlament, cosa que JxCat va titllar de «patrocini personal.

Finalment, serà la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals la que assumirà els costos de la difusió de l’efemèride a través d’un conveni.

Notícies relacionades

A la primera reunió de la Mesa ampliada, JxCat va tirar els números endavant amb el recolzament de Cs i del PPC, però al constatar la baralla pública amb ERC, va intentar que no arribessin al ple. Tots els grups es van oposar a retirar-les de l’ordre del dia i van decaure amb 82 abstencions, 16 no i 4 vots no emesos. Els postconvergents no van registrar el seu vot en protesta per la retirada de l’acta de diputat al president Quim Torra.

La proposta arribarà a l’hemicicle però abans ha de reunir-se la Junta de Portaveus per fixar-ne la data.