JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Batlle declara que dirigents independentistes veien amb «reticències» Trapero

L'ex director general dels Mossos assegura que el més gran no era afí al procés

Revela «tensions» entre el comissari i De los Cobos per les competències policials

batlle / periodico

1
Es llegeix en minuts
ACN

L’exdirector dels Mossos d’Esquadra Albert Batlle ha assenyalat aquest dimarts, durant la seva declaració com a testimoni en el judici als Mossos per l’1-O que es desenvolupa a l’Audiència Nacional, que dirigents independentistes veien amb «reticències» Josep Lluís Trapero i ha assegurat que el comissari no era afí al procés

Com ja va declarar en el judici del procés al Tribunal Suprem, Batlle ha dit que Trapero no hauria atès cap «suggeriment» relacionat amb el procés independentista. «Qui el coneixia s’hauria abstingut de fer-ne. Ni se li podien fer ni les hauria atès. N’estic convençut», ha dit. Tot seguit ha explicat que li constava que part del sector independentista veia amb «reticències» Trapero. «Quan Ramon Espadaler el va nomenar comissari, es va parlar de ‘cop baix’», ha dit en al·lusió a com van rebre el seu nomenament sectors independentistes.

També s’ha referit a la reunió que Trapero i el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana, van mantenir el setembre del 2016. «Se li va preguntar sobre quina legalitat complirien els Mossos. ‘De legalitat només n’hi ha una’, va contestar Trapero. Així es va donar per acabada la reunió», ha relatat Batlle.

Trapero i Puig, «garantia d’ordre»

Batlle ha explicat que quan va decidir dimitir, el juliol del 2017,  el preocupava «en quines mans» quedaria el cos i va demanar a Trapero i a Cèsar Puig que «continuessin» als seus llocs. Ha explicat que veia la seva continuïtat com una «garantia de l’ordre i del bon funcionament del cos de Mossos».

Notícies relacionades

Ha reiterat que ell va deixar el càrrec de director de la policia catalana per «incomoditat» amb els esdeveniments que se succeïen a Catalunya, amb el referèndum de l’1-O en potència. «Tenia serioses discrepàncies sobre com es farien les coses políticament i, a més, tenia la percepció que no comptava amb la confiança política de l’entorn del Govern», ha detallat. La seva dimissió es va produir després del relleu del llavors conseller d’Interior Jordi Jané per Joaquim Forn.

En un altre moment de la seva declaració, i a preguntes de la defensa de Trapero, Batlle ha admès que la «tensió dialèctica» que hi havia entre el major i el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos ja existia abans de la junta de seguretat del juliol del 2017. «Hi havia temes sensibles. El cos de Mossos ja estava implantat, es volia que tingués més competències i això, de vegades, pot produir una forta tensió dialèctica», ha dit.