El Govern refreda les expectatives de la bilateral, però exigeix concrecions aviat

Artadi reitera que el suport a Sánchez dependrà d'avenços sobre el conflicte sobiranista

L'Executiu espanyol valora la trucada de la consellera a Carmen Calvo i confia a tornar a la "normalitat"

fsp5782

fsp5782 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Iolanda Mármol

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha refredat aquest dimarts les expectatives d’acords en la reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que tindrà lloc aquest dimecres al Palau de la Generalitat. En tot cas, Artadi ha insistit en la necessitat que el Govern del PSOE avanci en la seva proposta sobrel’autodeterminació de Catalunya i la situació delspresos independentistes. El Govern espanyol, en canvi, posa de relleu una trobada que veu "important" com a símbol de la recuperació de la "normalitat".

"Estarà en dubte [l’estabilitat del Govern espanyol] en funció del que facin els pròxims dies i setmanes, de com iniciïn el curs parlamentari al Congrés. Però s’han de fer passos endavant. Ho hem dit tots els grups parlamentaris a Madrid, el president, el vicepresident i el conseller Maragall", ha explicat Artadi.

La portaveu ha descartat acords concrets en la cita amb l’Estat "perquè no s’ha estat treballant en grups de treball". "Perquè es formalitzin en acords necessitem que hi hagi priorització, establiment de grups de treball –que no existeixen– i calendari de cara a la tardor, quan hi ha d’haver una altra reunió en la qual es materialitzin els acords", ha afegit. La llei de vivenda o la de pobresa energètica aprovades al Parlament i bloquejades al Tribunal Constitucionalsón les que "a més curt termini donen fruits", ha apuntat la portaveu.

Trucada d’Artadi a Calvo

La vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, ha destacat que Artadi li truqués per excusar la seva presència aquest dimarts en la Comissió Sectorial d’Igualtat perquè tenia Junta de Govern i anunciar que, al seu lloc, s’hi desplaçava la secretària general de Presidència. Es tracta d’una representació d’alt nivell en una reunió multilateral amb la resta d’autonomies a les quals la Generalitat està declinant la seva assistència des de fa temps, ja que reclama acords bilaterals. El Govern central vol veure un gest positiu en la trucada d’Artadi a Calvo. "Catalunya es mereix que ens asseguem al mateix lloc i parlem", ha assenyalat la vicepresidenta. 

En tot cas, Artadi ha recordat la reivindicació del Govern sobre l’autodeterminació i els presos. I ha donat un marge de temps i de “paciència” per a la materialització de la proposta del Govern del PSOE sobre aquestes qüestions. “Es va recolzar la moció de censura de Rajoy per poder tenir un Govern central diferent, que volgués resoldre de manera política una situació que és política. Si no passem de les paraules, no passem del tarannà més dialogant que no es transforma en res i que a la pràctica sigui la mateixa que amb Rajoy, no té molt sentit el que s’ha fet. Hem de donar cert marge per veure quins passos volen fer, són passos que han de fer ells, en la bilateral o en la reunió amb Sánchez a Palau, sobre quina proposta tenen per als catalans, no podem renunciar a l’autodeterminació", ha explicat.

Homs i Mundó, repescats

D’altra banda, el Govern ha situat els exconsellers Francesc Homs, del PDECat i Carles Mundó, d’ERC, en la comissió jurídica assessora del Govern. Homs va ser conseller de Presidència en el Govern d’Artur Mas i ha ocupat càrrecs destacats en l’antiga Convergència.

Mundó va ser titular de Justícia en l’anterior legislatura. “Pel seu ampli coneixement de l’administració pública i les administracions del país” i per la seva condició d’advocats, així ha justificat Artadi aquests nomenaments. “No és un premi estar processat i haver sigut inhabilitat pels tribunals espanyols”, ha afegit quan li han preguntat si es tracta d’un premi als exconsellers.

El paper del Rei

Artadi ha refredat la interpretació que el rei Felip VI hagi apostat per intervenir en el conflicte català i que així ho hauria transmès al president del parlament balear. “En el marc de la reunió del Rei amb el president del parlament balear es va comentar que el Govern de Sánchez tenia relacions bilaterals en les quals es parlava de política i que el monarca no hi va expressar el seu desacord, potser es van interpretar d’una altra manera les declaracions”, ha afirmat Artadi. “No tenim cap contacte per part de la casa reial” en un sentit diferent.

Sostre de despesa

La portaveu, d’altra banda, ha afirmat que la responsabilitat que el Congrés no aprovés el sostre de despesa i el límit de dèficit proposats pel Govern del PSOE. “La nostra petició al Govern espanyol és ser més responsables i assegurar que hi ha viabilitat per aprovar l’objectiu del dèficit. No és a les nostres mans que l’objectiu de dèficit passi del 0,3 al 0,1, sinó del Govern espanyol, i no fer-nos responsables d’una cosa en què no tenim cap marge”.

El sopar de Llarena

Notícies relacionades

“El sopar ens sembla peculiar”, ha afirmat Artadi sobre el sopar del jutge Pablo Llarena a Palafrugell divendres passat. La portaveu ha condemnat qualsevol acció de violència.

Mitjans públics

Respecte a la situació dels nomenaments dels càrrecs dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, Artadi ha eludit la polèmica interna entre JxCat ERC i ha assegurat que no li consta aquesta pugna. En qualsevol cas ha apostat “pels consensos més amplis possibles” per a la renovació dels consellers de la CCMA.