ENTREVISTA AL COFUNDADOR DE CIUTADANS

Francesc de Carreras: «Cs ha de tornar al centre, no anar cap a la dreta»

jregue52291509 14 02 2020    madrid  comunidad de madrid     entrevista a f200214213650

jregue52291509 14 02 2020 madrid comunidad de madrid entrevista a f200214213650 / JORDI VIDAL

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Francesc de Carreras (Barcelona, 1943), catedràtic de Dret Constitucional i un dels intel·lectuals que va fundar Cs, va estripar el carnet del partit l’abril del 2019 per la seva discrepància amb el veto de la formació a pactar amb el PSOE. 

S’han celebrat dues eleccions generals des de llavors i Espanya està governada ara per una coalició entre el PSOE i Unides Podem. ¿Es penedeix d’haver abandonat el partit? 

No. En aquell moment estava molt en desacord amb el que es pretenia fer. Hi ha un espai polític que no té partit ni líders entre el PSOE i el PP, i que ha de ser omplert per Cs. 

¿Creu que s’està avançant en aquesta direcció després de la dimissió d’Albert Rivera? 

Hi ha d’haver un acord entre tots els corrents per reforçar el partit i intentar omplir aquest buit després del congrés.

¿Creu que Inés Arrimadas pot ser una bona successora?

És la figura pública, però s’ha d’envoltar d’un bon equip.

No obstant, Arrimadas va recolzar totes les decisions de Rivera.

És clar. Això sempre passa en aquests casos, ¿no? Potser hauria de dir que es va equivocar i que confiava en l’habilitat de Rivera. Fins aleshores podies discrepar de vegades, però el partit anava creixent i la confiança de molts espanyols és obra de Rivera.

Arrimadas va portar a la gestora la idea de crear coalicions «constitucionalistes» a Catalunya, Euskadi i Galícia, que ara per ara s’estudien només amb el PP.  

Des que va dimitir Rivera, l’11 de novembre, fins al 15 de març, és massa temps per no tenir una direcció clara. La gestora ha de tractar assumptes ordinaris, però no pactes per a unes eleccions. És un petit error, s’hauria d’haver elegit abans una nova direcció. 

¿Què opina sobre la recerca d’aquestes coalicions?  

Els partits, si volen tenir personalitat, no han d’anar en coalició. Només en casos molt extrems, que no és l’actual. En tot cas, la coalició no hauria de ser només amb el PP, també amb el PSC, tot i que no crec que el PSOE estigui per la feina i per això queda reduït al PP. Cs ha de tornar al centre, que és el lloc que no hauria d’haver perdut mai, no anar cap a la dreta.

¿Perdre el centre i anar cap a la dreta va ser l’error més gran de Cs?

Sí. Si no hagués comès l’error de dir que no pactaria amb el PSOE, Cs hauria solucionat molts dels problemes a què ara s’enfronta Espanya amb un Govern del PSOE decantat cap al populisme de Podem i el populisme nacionalista d’ERC i Bildu.

Els pronòstics electorals de Cs a Catalunya no són esperançadors per al partit. 

La posició de Cs a Espanya es va demostrar l’any passat com la d’un partit inútil en certa manera, perquè no va complir la missió per la qual molts l’havien votat el mes d’abril passat i això crec que ha afectat també Catalunya. Potser Cs hauria de tenir un discurs sobre el futur de Catalunya en positiu, no només crític amb l’independentisme. No sé si el té. En tot cas, no s’ha fet escoltar gaire.

¿Com es derrota l’independentisme?

Guanyant-lo a les urnes fent un discurs crític amb l’independentisme, dient que la independència condueix a un perjudici per als catalans, els espanyols i fins i tot els europeus; i alhora dient que a Catalunya a Espanya i a Europa els ha anat molt bé. Fa temps que l’independentisme s’ha desemmascarat i Catalunya està en una fase de decadència.

¿Cs és un partit nacionalista?

No. Potser en algunes declaracions, gestos o actes es podia posar en dubte, però espero que no caiguin en aquest error.

¿Cs hauria de trencar els seus pactes amb Vox?

Sens dubte.

¿Li han demanat que torni?

La veritat és que no.

Pregunta indiscreta. ¿Qui va votar a les generals?

No vaig votar ningú. Em vaig abstenir.

¿Com valora els primers dies del nou Govern?

Mai cap Govern havia comès tants errors de detall. Des de Veneçuela fins al nomenament de l’exministra com a fiscal general. És un Govern ple de contraccions, sense unitat. El més feble de la democràcia. Pedro Sánchez és expert a allargar-ho tot, però no crec que aguantin quatre anys. 

¿Quin recorregut li veu a la taula de diàleg entre governs?

L’acabarà trencant ERC i dient el que ha dit sempre: que és igual que a Espanya negociïs amb el PP que amb el PSOE, que són partits espanyols incapaços d’entendre Catalunya. No crec que arribin a acords llevat que el PSOE cedeixi sobre coses que no pot cedir. Acabarà sense resultats, però intentaran entretenir fins que aprovin els pressupostos.

¿Quines diferències veu entre el PSOE i el PSC?

Abans en veia moltes; ara, poques. El PSOE s’ha deixat influir pel PSC i Sánchez és un home canviant que diu una cosa i la contrària en una mateixa setmana, però en el tema català crec que el PSC ha convençut el PSOE d’aquesta taula de diàleg.

Notícies relacionades

¿Creu que el Govern indultarà els líders del procés condemnats o que reformarà el delicte de sedició?

No crec que siguin indultats, i una reforma per reduir les penes dels condemnats crec que tindria dificultats constitucionals i que seria un autèntic escàndol per a un país amb un Estat de dret com Espanya.