Montilla demana que el PSC no renunciï a la centralitat del catalanisme

L'expresident demana no només competir amb Ciutadans i el PP pel constitucionalisme

zentauroepp52275419 grafcat1157  barcelona  13 02 2020   el expresidente de la g200213203432

zentauroepp52275419 grafcat1157 barcelona 13 02 2020 el expresidente de la g200213203432 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’expresident de la Generalitat José Montilla ha afirmat que el PSC està en condicions de «recuperar» vots que se’n van anar a Ciutadans en les últimes eleccions, però «no ha de renunciar de cap manera» a guanyar recolzaments també a l’«espai central del catalanisme polític» no independentista.

En declaracions a Efe, Montilla ha recordat que no té «responsabilitats orgàniques al PSC des de fa molts anys», així que les opinions que expressa, de cara a les pròximes eleccions al Parlament, són «absolutament personals».

«El PSC ha d’aspirar en aquestes eleccions a ocupar un espai central, no només a competir amb Ciutadans i el PP pel denominat espai constitucionalista», ha afirmat.

Al seu entendre, els socialistes catalans no s’han de proposar únicament aglutinar el màxim nombre de recolzaments dins del bloc constitucionalista, sinó també allargar la mà a catalanistes no independentistes que se sentin orfes de representació.

«No només recuperant vots de Cs»

«Espero que el PSC pugui trobar un camí que signifiqui que no només representi una formació constitucionalista, sinó que aspiri a ocupar un espai central en la política catalana, com havia ocupat durant molts anys», ha assenyalat.

Això s’ha d’aconseguir, ha dit, «no només recuperant vots de Cs, que segurament és esperable» perquè la formació taronja el 2017 «va guanyar en poblacions on tradicionalment guanyava el PSC».

«Crec que el PSC hauria d’aspirar a alguna cosa més. No pot oblidar que és un partit d’esquerres, català i catalanista. I hi ha un espai central del catalanisme polític al qual no hauria de renunciar de cap manera», ha recalcat.

Aquest espai, ha reconegut, «segurament ara és més petit, perquè una part» del catalanisme «ara és independentista», però «hi ha catalanistes que no són independentistes i que haurien de tenir la possibilitat de tenir opcions no testimonials per poder votar, opcions de govern» com el PSC.

«L’espai del catalanisme polític no independentista és més reduït que en el passat. Però hi ha molts catalans que troben a faltar una opció política que no sigui independentista però sí clarament catalanista, compromesa amb la cultura, amb les institucions del país i amb el poble de Catalunya», ha insistit.

Notícies relacionades

El PSC, segons Montilla, «estarà en condicions de recuperar un paper determinant i d’aspirar a liderar la política catalana».

Per a això, necessita conjugar la «defensa de l’Estatut, la Constitució i l’Estat de Dret, la defensa dels interessos de les classes populars catalanes, com a partit d’esquerres, i la defensa de les institucions del país i del que representa el catalanisme polític i l’autogovern».