ESCISSIÓ EN EL PARTIT MORAT

Teresa Rodríguez se centrarà en Endavant Andalusia per convertir-lo en un partit andalusista

La coordinadora de Podem Andalusia no aclareix si a més de no presentar-se a la reelecció abandonarà també la formació

teresa-rodriguez / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

L’objectiu d’un partit andalusista que no va aconseguir des de Podem el buscarà en una altra part. L’encara coordinadora regional de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, va explicar que després de la seva renúncia a un nou mandat al capdavant de l’organització se centrarà en la confluència Endavant Andalusia, amb la intenció d’avançar en el projecte de donar-li entitat de partit nacionalista andalús i aconseguir que el territori tingui veu pròpia en un debat territorial «copat legítimament» Catalunya, Galícia, el País Basc i fins i tot Terol Existeix».

En una multitudinària roda de premsa, Rodríguez va reconèixer que les diferències estratègiques sobre el model federal de Podem o fins i tot sobre les aliances amb els socialistes en el Govern central han acabat per erosionar la seva posició en la formació morada. «El nostre objectiu com a direcció va ser aconseguir prou autonomia per atendre les necessitats específiques d’Andalusia des d’un subjecte propi», va apuntar, reclamant una visió «netament andalusa» des d’un Podem que va néixer com una força «molt madrilenya, masculina i de classe mitjana». «Creiem que continua sent oportú ocupar aquesta orfandat d’un subjecte que pensi en Andalusia, o en el món des d’Andalusia», va proclamar envoltada de tota la seva directiva.

Aquest nou subjecte polític serà Endavant Andalusia, la confluència d’esquerres que reuneix IU i altres formacions andaluses i la marca de les quals Rodríguez ja va registrar com a partit polític l’any passat. Un espai que ella pretén convertir en «una casa comuna» per a totes les forces a l’esquerra del PSOE i que tindrà, va dir, caràcter ecologista, feminista i andalusista.

Dubtes en la gestió

La nova proposta política de Rodríguez genera nombroses incerteses respecte a com es gestionarà la relació amb la resta de formacions que ara mateix s’agrupen en la confluència. Una de les quals, IU, no comparteix, a més, bona part dels seus postulats. L’encara coordinadora andalusa no va deixar clar del tot si després de l’assemblea ciutadana del mes de maig continuarà a Podem, sotmesa a les directrius de la nova executiva regional, ja que va recordar que no és incompatible centrar-se en aquest nou partit i mantenir-se en la formació morada. «No hi ha una consigna per anar-se’n», va apuntar, «però ens assegurarem que qui es quedi en el meu equip, es posi a treballar per Endavant Andalusia».

Tampoc resol a mig o llarg termini com serà la situació en el grup parlamentari, ja que de moment la seva intenció, i la del seu equip, és la de mantenir els 11 escons que posseeixen sota el paraigua d’Endavant Andalusia. «Ens avenim, però no els regalarem aquests escons a IU, em semblaria un excés», va concedir, reconeixent, a més, que no havia comunicat els seus plans al seu soci, el coordinador d’IU Toni Valero. La intenció de Rodríguez és en qualsevol cas mantenir-se com a presidenta del grup parlamentari.

«Sempre fraternals»

Notícies relacionades

La direcció regional de Podem Andalusia es va esforçar per destacar que es tracta d’una marxa pacífica i amistosa, «no de sortir corrent», i va obrir la porta a continuar col·laborant, tot i que no va donar llum tampoc sobre si estaria disposada a enfrontar-se amb Podem en unes eleccions en cas de no aconseguir aquests acords. «Ja estem pràcticament en projectes polítics diferents que seran sempre fraternals», va assegurar des de Madrid Pablo Iglesias al ser preguntat per l’anunci de Rodríguez. Mantenint el mateix to que es va poder veure en el vídeo que van publicar aquest dimecres, el líder de Podem ha assegurat que els que combaten «la injustícia social, tot i que sigui des d’estratègies diferents», estan cridats a entendre’s des del respecte.

El vicepresident segon del Govern també ha agraït al sector Anticapitalista la seva «coherència» a l’hora d’entendre que no comparteix la via escollida per la direcció federal del partit i avalada pel vot dels militants: «És perfectament respectable que no hi estiguin d’acord i que, per tant, decideixin emprendre un camí autònom com a partit polític. A partir d’allà màxim respecte i companyonia entre nosaltres». A més, fent il·lusió a totes les crisis internes que ha viscut el partit morat en els seus escassos sis anys de vida, Iglesias ha desitjat que «tant de bo les coses sempre s’haguessin fet així a l’esquerra».