Zapatero reclama que Barcelona sigui la capital mundial de la pau

«No es pot conformar amb ser la capital de Catalunya», sentencia l'expresident, que reivindica, junt amb Montilla i Collboni, la cocapitalitat

zapatero 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cinc dies després que Pedro Sánchez tornés a Barcelona la cocapitalitat cultural que va perdre amb Mariano RajoyJosé Luis Rodríguez Zapatero ha apostat perquè sigui també la capital mundial de la pau. Ho ha fet en una trobada amb José Montilla i Jaume Collboni, a la seu del PSC de Barcelona i sota el títol de ‘Les capitalitats de Barcelona’, que s’ha convertit en una oda a la capital catalana i al diàleg entre la Generalitat i la Moncloa.

«No fa falta que ningú la nomeni cocapital, perquè ja ho és. Barcelona té autoritat per si mateixa», ha assenyalat Zapatero. Després de lamentar que «la suma de procés i PP» hagi suposat una dècada de paràlisi, ha reclamat intentar recuperar «aquests 10 anys perduts en quatre, i encara podria ser en menys temps». «Barcelona no pot conformar-se a ser la capital de Catalunya», ha assenyalat Zapatero, i ha insistit que es converteixi en el referent mundial «de la pau, convivència i la no-violència». L’expresident espanyol ha evocat la figura d’Ernest Lluch  i ha confessat com la manifestació a Barcelona per la pau i el diàleg després de l’assassinat de l’exministre (del qual aquest 2020 es compliran 20 anys) li va deixar una profunda empremta. «Res serà possible en el progrés si no recuperem i enriquim una cultura de la pau i la convivència per a resolució dels conflictes», ha vaticinat Zapatero. Després de proposar, quan era president, una Aliança de Civilitzacions per a la construcció de la pau, des que va deixar la Moncloa ha intentat intervenir també en la resolució de conflictes, com el veneçolà. «Amb riscos de violència cada vegada més amplis, la principal tasca és la de la pau. Per Lluch i per la pau, capitalitat de la pau per a Barcelona.»

«Per Lluch i per la pau, capitalitat de la pau per a Barcelona»

José Luis Rodríguez Zapatero

Expresident espanyol

Notícies relacionades

En la intervenció inicial, Collboni ha propugnat recuperar el diàleg i els ponts que es van estendre quan Zapatero i Montilla governaven a la Moncloa i la Generalitat, i ha posat el Mobile World Congress com una de les fites obtingudes d’aquesta col·laboració. «És una reivindicació d’un etapa d’hegemonia, però no de nostàlgia», ha matisat el primer tinent d’alcalde de Barcelona, reclamant pujar la moral i recuperar l’«ambició» de la ciutat després del «llarg hivern institucional». «Necessitem que vinguin de fora i ens recordin ‘ei, sou Barcelona’». A més d’apuntalar també l’aposta de Sánchez per la cocapitalitat de Barcelona, Collboni ha projectat la ciutat com a capital digital del sud d’Europa i Montilla, com a capital de la macroregió euromediterrània i d’una àrea metropolitana amb més projecció internacional.

Montilla considera vital «recuperar el temps perdut en la mesura que es van aclarint els nuvolots, no només de la crisi sinó de la divisió de la societat catalana i també entre la catalana i l’espanyola». Conscient que el concepte de cocapitalitat «desperta recel» en alguns sectors, ha posat l’exemple d’Alemanya, on hi ha ministeris i institucions a diverses ciutats sense que això suposi un problema. Defensant l’aposta de Zapatero per la capitalitat mundial de la pau, l’expresident ha considerat que Barcelona pot assumir aquest paper com a «ciutat d’acollida» i per la capacitat d’integració de persones de fora, una cosa que, ha lamentat, «desgraciadament en altres llocs no s’ha produït». 

L’expresident demana «contenció» a la dreta amb Veneçuela

José Luis Rodríguez Zapatero ha demanat «contenció» a la dreta –«es poden tenir visions diferents i no insultar ni desqualificar», ha dit– a l’hora de parlar de Veneçuela, on ha confiat que s’acabi imposant el diàleg per resoldre el conflicte actual. En declaracions als mitjans durant la seva visita a Barcelona, l’expresident espanyol ha ironitzat que Veneçuela hagi centrat gran part de les crítiques de l’oposició al Govern en el ple d’aquest dimecres al Congrés. «Deu estar molt bé Espanya», ha afirmat.