El Govern estudia incloure Pablo Iglesias en la taula de diàleg

La presència del cap dels morats facilitaria que Aragonès també acudís a la cita representant ERC

zentauroepp50867130 16 10 2019  i d  el presidente del gobierno en funciones  pe191112142042

zentauroepp50867130 16 10 2019 i d el presidente del gobierno en funciones pe191112142042 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La taula de negociació entre el Govern i la Generalitat serà abans que acabi el febrer. Almenys, així ho volen Pedro Sánchez i Quim Torra. Resolt el dubte de quan es convocarà la primera reunió bilateral, falta veure qui seran els interlocutors que acudeixin a la cita. De moment, està clar que els dos dirigents s’asseuran un davant l’altre, però, segons fonts pròximes al president de l’Executiu, el Govern espanyol està estudiant que Pablo Iglesias també vagi a la trobada.

Després de la visita de Sánchez a Barcelona, dijous passat, per treballar la relació amb Torra, la taula bilateral que van pactar el PSOE ERC es posarà en marxa d’aquí a poques setmanes. Amb aquest calendari en ment, l’Executiu ja està centrat a concretar l’equip que enviarà a la taula i un dels candidats és el cap dels morats, la presència del qual respondria a la seva petició de donar veu a les dues forces polítiques que actualment conformen el Govern de coalició.

La posició del secretari general de Podem respecte a Catalunya ha sigut bastant discreta durant els últims mesos. «Diàleg, diàleg i diàleg», sentenciava fa pocs dies com a remei al conflicte català. A més, el dirigent podemista ha insistit molt en la necessitat d’acudir a la taula sense línies vermelles i amb la predisposició de «cedir» per trobar un punt mitjà que satisfaci totes les parts. 

Una vegada finalitzada la trobada entre Sánchez i Torra al Palau de la Generalitat, el vicepresident segon del Govern va celebrar a Twitter que s’«obre una nova oportunitat» després d’«anys de falta de diàleg». A més, va defensar que en una Espanya «plurinacional» s’ha de gestionar amb «intel·ligència i empatia» la diversitat. «La paraula és el nou camí», va sentenciar.

Els republicans, a la taula

Notícies relacionades

A més, l’assistència d’Iglesias també obriria la porta a la presència del vicepresident de la Generalitat i dirigent d’ERCPere Aragonès. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, va assenyalar, aquest dijous, que «seria del tot lògic» que l’adjunt a la presidència d’ERC també formés part del diàleg.

La presència d’Aragonès també tindria sentit a l’haver sigut els d’Oriol Junqueras els que durant el mes de desembre i els primers dies de gener van perfilar amb el PSOE la manera de conformar una taula de diàleg. No obstant, Vilalta va remarcar que és una tasca dels dos equips negociadors la concreció de la composició i les «garanties» que hi ha d’haver a la taula. «Que sigui allà on puguem començar a caminar per trobar una solució política», va resumir.