CIMERA A PALAU

Torra accepta iniciar el diàleg amb Sánchez, però vol detallar-ne les condicions prèviament

Torra deixa en mans dels partits i entitats independentistes la resposta al president espanyol

Reclama que l'Estat formuli la seva proposta sobre el conflicte i deixa per a un altre fòrum les propostes sectorials de Sánchez

declaraciones quim torra / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Fidel Masreal

«Fa falta passar de la cordialitat a les propostes». Amb aquesta frase el president Quim Torra ha iniciat la seva valoració de la trobada mantinguda amb Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat. Segons fonts de l’entorn del president, la valoració que es fa sobre la disposició de Sánchez a iniciar immediatament la taula negociadora és positiva, però amb escepticisme. 

[Seguiu les últimes notícies en directe de Catalunya i Espanya]

Així ho ha anat desgranant Torra en la seva compareixença, quan ha desdenyat les propostes sectorials que li ha ofert Sánchez, ha insistit que troba a faltar la proposta del Govern sobre el conflicte català i ha advertit que reclamarà garanties perquè s’iniciï la taula de diàleg. «Per nosaltres no quedarà, estem disposats a tenir la reunió al més aviat possible, tant de bo no hagués costat tant que el ‘sit and talk’ (asseure’s i parlar) hagi sigut possible», ha afirmat el president, disposat a encapçalar la taula bilateral.

Les «condicions i garanties»

Torra ha advertit que abans que es produeixi la reunió, equips tècnics dels dos governs hauran de fixar les «condicions i garanties». És més, ha advertit que consultarà als partits i entitats independentistes la resposta a l’oferta de Sánchez de reunir la taula aquest mes de febrer, tal com va acordar amb aquestes entitats i partits el 15 de gener. Torra ha sigut molt menys entusiasta que Sánchez sobre l’èxit d’aquesta iniciativa de diàleg i, quan li han preguntat si s’obre una nova etapa política, ha afirmat: «Seguim pendents de saber si és un canvi de cicle, m’hauria agradat que el president Sánchez m’hagués anunciat la seva proposta, la desconec. No sabem la proposta del Govern central, nosaltres l’hem feta una vegada i una altra, fa anys que fem aquesta proposta».

Anar a l’arrel

Torra ha reclamat que els presos independentistes i els dirigents desplaçats a l’estranger formin part del diàleg. I ha insistit que la taula no ha d’abordar les qüestions sectorials que li ha plantejat per escrit Sánchez en àmbits com el finançament autonòmic. «Quanta democràcia és capaç d’assumir l’Estat, això està en joc en aquestes taules», ha insistit Torra. Sobre l’autodeterminació i el final de la «repressió», que són, junt amb l’amnistia, les reclamacions del Govern, el president ha explicat que «sobre l’autodeterminació, el Govern central no s’ha mogut»: «M’ha traslladat que les seves tesis són la de l’autogovern en la Constitució, i no he obtingut resposta sobre el final de la repressió».

Notícies relacionades

«Parlem molt de gestos, i el que volem són solucions, abordar el conflicte de Catalunya, que és de sobirania», ha insistit en la seva intervenció després de la reunió de poc més d’una hora i quart amb Sánchez a la Generalitat.

Torra ha afirmat que algunes de les promeses que li ha fet Sánchez en el seu document podrien abordar-se en un sol Consell de Ministres.