REUNIÓ AL PALAU

Document: aquestes són les propostes de Sánchez a Torra

El president del Govern porta a Palau 44 punts per al desglaç

El «sí, amb matisos» a les ambaixades, en l'«agenda per al retrobament»

declaraciones pedro sanchez / periodico

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez s’ha plantat aquest dijous al Palau de la Generalitat amb un document amb 44 punts per al desglaç. El president espanyol espera que no caiguin en sac foradat com va passar amb els 23 que li va presentar Artur Mas a Mariano Rajoy i els 46 que va portar Carles Puigdemont. El líder socialista confia que el que ha denominat l’«agenda per al retrobament» serveixi per al contribuir al desglaç. Quim Torra, després d’haver rebut el document amb la quarantena de propostes, ha considerat que «en un Consell de Ministresen podria resoldre la meitat si hi hagués la voluntat política».

[Seguiu les últimes notícies en directe de Catalunya i Espanya]

DIÀLEG I REGENERACIÓ

Després d’una «dècada nefasta», com ha definit Sánchez la relació entre Catalunya i Espanya des que el Tribunal Constitucional va tambar l’Estatut, el líder socialista creu que no es pot perdre més temps. Per això el primer punt del seu full de ruta per a la reconciliació planteja que la taula de diàleg es reuneixi aquest mateix mes per començar a buscar «solucions polítiques que reflecteixin els interessos d’una àmplia majoria de catalans». Sánchez encapçalarà aquesta reunió constitutiva. En aquest bloc es reclama «evitar la judicialització de la política» i en aquest punt assenyala que la taula de diàleg i la seva recerca de solucions s’ha de fer «en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica». En el camí de la regeneració institucional es proposen mesures com la supressió d’aforaments i un «ferm compromís» amb la memòria democràtica. En aquest context, després d’haver tret Francisco Franco del Valle de los Caídos, es destaca el compromís d’exhumar els represaliats que continuen en fosses comunes i remarca la intenció de l’Executiu d’homenatjar les víctimes de la dictadura i d’anul·lar les seves condemnes i sancions, com ara la de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys.

FINANÇAMENT

El model de finançament es va encunyar el 2009 i des d’aleshores encara no s’ha revisat. Sabent que el dèficit en aquest àmbit ha sigut un dels aspectes que ha donat ales a l’independentisme, el president espanyol es compromet per escrit a estudiar «els plantejaments tributaris de la Generalitat» en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera de cara a l’elaboració del nou Sistema de Finançament Autonòmic. Sánchez proposa que aquest «compti amb la participació dels territoris» i que «permeti garantir la lleialtat i solidaritat entre territoris i la igualtat de tots els espanyols». Amb la finalitat de millorar els objectius de dèficit explica que en el Consell de Política Fiscal i Financera (que se celebrarà demà sense Pere Aragonès, però amb una representant de la Generalitat) presentarà «un camí més transitable que permeti reduir el dèficit i el deute, però que no afecti la creació d’ocupació ni el creixement econòmic». El document recalca que en els pròxims Pressupostos compliran les disposicions de l’Estatut sobre la inversió, «com ja passava amb el projecte per al 2019» que no va arribar a aprovar-se (comptes que no van prosperar pel veto de JxCat i ERC).

MILLOR COOPERACIÓ

 

En la nova etapa que vol obrir en la relació amb la Generalitat, Sánchez espera que s’acabin els xocs competencials i s’opti per la cooperació. Un bon exemple són les ‘ambaixades’ catalanes. Després que l’Executiu de Sánchez seguís el camí del de Rajoy i intentés tancar-les per considerar-les eines de propaganda independentista, ara aposta per la «coordinació en matèria d’acció exterior». «Sí, amb matisos», assenyala el document, i es destaca que s’han d’ajustar als principis continguts en la llei d’acció i servei exterior. El Govern aposta per la «reducció de la conflictivitat institucional» i assegura estar «disposat a escoltar i atendre demandes» pendents de recurs o de sentència, tot i que també remarca que respectarà la independència judicial. Entre els compromisos, impulsar la Comissió Bilateral Generalitat-Estat i atendre les demandes de traspassos i desenvolupaments estatutaris. A l’espera de concrecions sobre demandes de traspassos, «hi pot haver avenços a curt termini en matèria de beques, compensacions per noves places judicials i reclamacions administratives». Les acordades ja, com la relativa a l’augment de la plantilla dels Mossos o en la sentència del Suprem sobre dèficit inversor, s’inclouran en els Pressupostos.

POLÍTICA SOCIAL

Quant a les polítiques socials i serveis públics, el text deixa clar que la nova llei d’educació contindrà la normativa que afecta el model d’escola catalana i s’obre a negociar la gestió autonòmica del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, així com a negociar les lleis del tercer sector i del voluntariat. També expressa el compromís per millorar la coordinació en matèria de refugiats. 

Notícies relacionades

 

INFRAESTRUCTURES

A fi de reparar part del dèficit d’infraestructures a Catalunya, Sánchez es compromet a invertir per terra, mar i aire. Per terra, destinant partides específiques en els Pressupostos per al Corredor del Mediterrani, les estacions de Sants i La Sagrera. Per aire, invertint a l’aeroport del Prat més de 1.500 milions en els pròxims anys i augmentar la inversió a la nova Ciutat Aeroportuària, així com actualitzar els plans directors dels aeroports. Finalment, també vol impulsar les infraestructures dels nous accessos al port de Barcelona.