ESTRATÈGIA CONSERVADORA

El PP es querella contra Torra per «usurpació de funcions públiques»

Els conservadors consideren que el dirigent ha de deixar de ser president

torra-casado

torra-casado

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP ha presentat aquest matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una querella contra Quim Torra per «usurpació de funcions públiques». El partit que presideix Pablo Casado considera que Torra ha perdut la condició de president després d’haver sigut inhabilitat per aquest mateix tribunal per desobeir les ordres de la Junta Electoral Central (JEC). Aquest òrgan va resoldre que el dirigent independentista havia vulnerat la neutralitat de la Generalitat al penjar pancartes en defensa dels dirigents de l’1-O empresonats en plena precampanya de les generals del mes d’abril. Últimes notícies d’Espanya, Catalunya i Quim Torra | DIRECTE

Segons la denúncia a què ha tingut accés aquest diari, el PP considera que la interpretació que els sobiranistes fan de l’Estatut de Catalunya no és la correcta per «il·lògica» i «fins i tot arbitrària», escriuen els conservadors en la querella. Junts per Catalunya afirma que per ser president cal ser diputat (article 67.2 de la carta autonòmica), però considera que no has d’abandonar el càrrec si perds l’acta, una cosa que està registrada en el precepte 67.7. En aquest últim es recullen les diverses circumstàncies per les quals el cap de l’Executiu ha de ser cessat, entre d’altres, una sentència ferma contra ell. I, ara per ara, el Suprem encara no l’ha dictat, ja que no s’ha manifestat sobre si la inhabilitació sobrevinguda ha de portar també la pèrdua del càrrec de president.   

Fonts jurídiques apunten que el TSJC ha d’admetre la querella de manera pràcticament obligatòria i haurà de cridar a declarar Torra. Una vegada que deixi declaració determinarà previsiblement si els fets denunciats són o no constitutius de cap delicte, el que determinarà el futur de la querella.

Ciutadans no veu clara la denúncia

Ciutadans no ha volgut afegir-se a aquesta iniciativa del PP als tribunals. Segons fonts del grup parlamentari taronja, aquesta denúncia no té «cap recorregut» perquè existeix el «dubte jurídic», a la vista de l’Estatut de Catalunya, que el president pot seguir sent-ho fins que hi hagi una condemna ferma, com assenyala l’article 67.7. «Si anem als tribunals és per guanyar, no per armar soroll i, a sobre, perdre», afirmen aquestes fonts.

¿Per què al TSJC si el PP considera que no és president?

Pel PP, en canvi, no hi ha dubte d’aquesta usurpació de funcions, tot i que paradoxalment presenta la seva querella davant de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la que li correspondria com a president, i no en un d’ordinari.

Notícies relacionades

La mateixa querella explica aquesta circumstància en què Torra, «malgrat que ja no pot ostentar ni exercir tal condició per haver perdut la qualitat de diputat, s’obstina a mantenir el càrrec en oberta i franca rebel·lia davant la Constitució i l’Estatut de Catalunya, actuant de facto com a president».

Des de Madrid, el líder popular, Pablo Casado, ha tornat a insistir al president, Pedro Sánchez, que cancel·li la seva reunió amb Torra a Barcelona, perquè «ja no pot ostentar la presidència de la Generalitat» en virtut del que estableix l’Estatut.