Vox, contra la llei de memòria històrica al Parlament Andalús

Presenten una proposta per donar «reconeixement als caiguts» en els dos bàndols de la guerra civil

El partit afirma que la llei actual respon a una interpretació esbiaixada de la història

48456081 60

48456081 60

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Vox ha presentat al registre del Parlament andalús una proposició de llei de concòrdia, l’article primer del qual recull la derogació de la llei de memòria històrica i democràtica d’Andalusia, ha anunciat en roda de premsa el portaveu parlamentari del partit, Alejandro Hernández.

L’objectiu d’aquesta proposició de llei, el contingut de la qual ha difós el partit, és donar «el reconeixement a tots els caiguts durant la guerra civil, fossin quins fossin els motius que els van portar a participar en el conflicte i amb independència del bàndol en el qual lluitessin, sense ser objecte de discriminació i, així, rendir-los els merescuts honors i tancar definitivament les ferides obertes pel conflicte fratricida per aconseguir l’anhelada reconciliació».  És a dir, als efectes d’aquesta llei plantejada per la formació d’ultradreta «es consideraran víctimes totes les persones que amb motiu de la guerra civil hagin desaparegut o es desconegui la seva destinació o la sepultura de les seves restes».

En l’exposició dels motius de la proposició de llei, s’assenyala que l’actual llei de memòria històrica respon a una interpretació esbiaixada de la història: «És contrària als valors de llibertat i tolerància que es van impulsar en la Transició al perseguir la intromissió en l’esfera privada dels espanyols, la seva memòria individual, penalitzar el treball dels historiadors si aquest no s’até a la interpretació de la història que fa un partit polític que no representa la totalitat dels ciutadans i, finalment, encoratjar la profanació de tombes sense el consentiment dels seus familiars». Es pot recordar que Vox va estar rotundament en contra de l’exhumació de les restes de Franco, i va acusar el PSOE d’escampar odi amb el trasllat de les restes del dictador. 

Notícies relacionades

L’actual llei de memòria històrica i democràtica d’Andalusia, aprovada pel Parlament andalús el 2017, defensa la preservació de la memòria i la dignitat dels qui «es van esforçar per aconseguir un règim democràtic a Andalusia [...], van lluitar contra la dictadura franquista en defensa de les llibertats i drets fonamentals dels quals avui disfrutem [...]». 

Tot i així, per a Vox, la llei de memòria històrica està tacada de caires partidistes: «No es pot determinar el passat col·lectiu des de la perspectiva ideològica dels legisladors», especifiquen. Afegeix en el text de la llei que el «perill de crear una veritat oficial és desembocar en un poder totalitari en el qual la dissidència no és un dret, sinó causa de persecució política, personal o professional», referint-se, en aquest cas, al rebuig, per la seva banda, de la condemna als que van participar en l’establiment i el manteniment del règim franquista.