COMISSIÓ DEL 155

Romeva admet el «dolor» causat als contraris a la DUI

L'exconseller defineix el 155 com un error que va «en contra dels drets fonamentals»

romeva vid 28 164144 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’exconseller d’Acció Exterior d’ERC Raül Romeva ha protagonitzat una intervenció vehement i sense gaires dosis d’emotivitat durant la compareixença en la comissió d’investigació sobre el 155 al Parlament.

[Seguiu al minut la compareixença dels polítics presos al Parlament]

En el seu discurs ha criticat la intervenció de l’autonomia a Catalunya, una cosa que considera un «error» i un atac als «drets fonamentals», també contra els catalans no independentistes.

Romeva ha fet autocrítica respecte al «dolor» que, ha admès, pot haver causat la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) del 2017 als no partidaris de la unilateralitat.

«S’haurà de reconèixer el dolor, tot el dolor», ha admès, incloent-hi el de «molta gent que no va compartir o no va veure clar o que discrepa del que vam fer». També ha parlat del dolor del 155 i de les «porres» de la policia durant el referèndum de l’1-O.

«És un error, una prova de covardia política però a més, és un fracàs absolut, contundent, perquè l’objectiu era atemorir els que estàvem en el Govern», ha apuntat. «Ha sigut un desastre absolut», ha proclamat Romeva, sobre el 155. «Un desastre en termes de majories socials».

Defensa de la negociació

Romeva ha descrit la situació del procés d’«empat tècnic» i davant la incapacitat d’imposar-se a l’altre «només hi ha una solució possible, que és parlar, negociar, fer política», ha assegurat, seguint el fil del discurs del líder d’ERC, i exvicepresident del Govern Oriol Junqueras.

Notícies relacionades

L’exconseller ha afirmat que malgrat que els dirigents del procés han sigut apartats, continuen fent política. «Ens han apartat temporalment de les institucions, però continuarem fent política per defensar la voluntat de construir un país millor per a tothom», ha advertit.

Romeva ha acabat la seva intervenció expressant el seu convenciment que «tard o d’hora això ho guanyarem» i llavors, ha afegit: «M’agradarà veure quina autocrítica faran els que han impulsat aquesta dinàmica judicial». «S’imposa una amnistia», ha reclamat. I finalment ha proposat: «És hora de poder-nos arrencar algun somriure».