COMISSIÓ DEL 155

Forn: «Amb el 155, l'Estat va iniciar una estratègia de desprestigi dels Mossos sense precedents»

L'exconseller d'Interior qualifica de «trista» la imatge donada per JxCat i ERC en la vigília

Carrega contra l'«allau de mentides i calúmnies» abocades contra la policia catalana

forn dice que volveria a hacerlo pero mejor / periodico

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre la cúpula dels Mossos de l’1-O està sent jutjada a l’Audiència Nacional el que va ser conseller d’Interior, Joaquim Forn, ha explicat en la comissió del Parlament sobre el 155 l’impacte perniciós que considera que va tenir la seva aplicació en la policia catalana. Després de les reflexions més generals sobre l’impacte polític de la suspensió d’autogovern d’Oriol JunquerasJordi Turull i Raül Romeva, ell ha preferit centrar-se més en el seu departament. Tot i que, com Turull, no ha deixat passar l’oportunitat de criticar a JxCat i ERC l’espectacle de la vigília. 

«Ahir va ser un dia trist, no ens va agradar ni ens vam agradar a nosaltres mateixos», ha explicat. Forn ha esgrimit que amb els 27 mesos que fa que és a la presó se sent amb el «dret i l’obligació» de reclamar que es torni a posar el país i la gent al centre de l’activitat política. En aquest punt ha fet una crida a les forces independentistes a abandonar el tacticisme i el càlcul electoral per tornar a apostar per la unitat. «La mateixa unitat que va fer possible l’1-O. No tenim dret a malbaratar tot el que hem guanyat».

«És un gran orgull poder haver tornat», ha sentenciat Forn, a l’inici de la seva intervenció, la que ha obert el torn de la tarda. Ha destacat que el seu departament va ser l’únic en què es va cessar el secretari general, una mostra de la «intervenció absoluta» que, al seu parer, va provocar un bloqueig a nivell econòmic, organitzatiu i de lideratge polític.

L’exconseller ha elevat el to per carregar contra el que ha denominat com una «estratègia sense precedents d’intent de desprestigi» del cos dels Mossos després de l’«èxit reconegut internacionalment» per la gestió dels atemptats del 17-A. Una «allau de mentides i calúmnies» que, segons ell, es va utilitzar des de l’Estat per intentar recuperar les competències en matèria de seguretat. «El dia que això estigui dirigit des de Madrid per un Pérez de los Cobos qualsevol sí que patirem», ha advertit.

Notícies relacionades

El 155 va suposar per a ell una aturada a tots els nivells com, per exemple, la prohibició de la compra de munició i armes i l’accés a fons reservats en la lluita contra el terrorisme només un parell de mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils i quan l’alerta terrorista estava en nivell 4 sobre 5. «No ens podem permetre cap altra regressió com el 155 i convertir-nos en una comunitat autònoma més».

Aposta pel diàleg

Forn s’ha excusat per no poder endinsar-se en alguns aspectes per no perjudicar els enjudiciats en la causa de l’Audiència Nacional. «Qualsevol declaració que faci podria perjudicar», ha apuntat, abans de reconèixer que potser hauria fet coses de manera diferent tot i que el seu objectiu fos el mateix. De cara al futur ha insistit en la necessitat d’incidir en el diàleg per resoldre el conflicte polític. «Tots compartim la necessitat que necessitem diàleg», ha assenyalat abans de deixar un desig en el seu comiat. «Espero que la pròxima vegada que vingui de visita sigui en plena llibertat».