El veto a Torra al Parlament fractura el Govern

La Mesa acata la retirada de l'acta del president, que es regira contra Torrent

El ple se suspèn pel cisma i la legislatura queda al caire del precipici

mesa-parlament-torra / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La legislatura s’acosta a l’abisme i el Parlament sucumbeix a la paràlisi després de l’enèsim cisma entre JxCat i ERC a compte de la inhabilitació del president Quim Torra. La Mesa de la Cambra catalana va acordar aquest dilluns per assentiment deixar el cap del Govern sense escó i acatar, de facto, l’ordre de la Junta Electoral ratificada pel Tribunal Suprem. Els independentistes van ser incapaços de cosir una resposta conjunta al veto sense sentència ferma i van escenificar un xoc estratègic que ja ningú s’esforça a maquillar. La convocatòria electoral és ja un escenari que estudien les direccions dels dos partits.

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, com a responsable de l’administració parlamentària, va donar instruccions als serveis de la Cambra perquè executessin a primera hora del matí l’ordre de la JEC per fer efectiva la pèrdua de la condició de diputat de Torra perquè es tramitessin les credencials de la següent a la papereta de JxCat, Maria Senserrich, que no recollirà. Els postconvergents es van quedar sols en el seu intent de desobeir en la reunió de la Mesa perquè ERC va posar per davant la defensa del Parlament i la protecció del seu president, Roger Torrent, exposat a una pluja de querelles per desobediència si optava per desatendre el Suprem.

El ple va començar amb la justificació de Torrent, que va anunciar que no comptabilitzaria el vot de Torra per garantir la «validesa» de totes les decisions, tot i que es va comprometre a treballar per «revertir aquesta situació». Torra, obertament molest, va demanar llavors la paraula i el va desafiar a blindar la seva acta: «Soc diputat i president de Catalunya i només el ple d’aquest Parlament pot canviar aquestes dues realitats [...] Li demano que garanteixi els meus drets com a diputat com ha fet sempre». 

Reversió «immediata»

El cap del Govern es va mostrar esperançat que la Cambra «reverteixi aquesta irregularitat de forma immediata» i va avisar que si no ho fa posarà en risc la continuïtat de les institucions». Sense embuts, va acusar Torrent de fer cas omís al que van acordar en el ple que el va ratificar en els seus càrrecs el passat 4 de gener i a la declaració del dia 10 del mateix mes que va oficiar el Govern i que comptava amb el reconeixement d’ERC. 

El seu discurs va deixar la fotografia de la ruptura definitiva. Els consellers i diputats de JxCat es van aixecar per ovacionar-lo, però els republicans no es van moure. El ple va ser suspès poc després perquè el grup de Cs es va aixecar al crit de «delinqüent» contra Torra. 

Des d’ERC van replicar que la «desobediència estèril» és un disbarat i que les maniobres simbòliques tenen curt recorregut. Els republicans volen segellar els pressupostos per al 2020 pactats amb els comuns i, si Torra vota, totes les decisions que prengui la Cambra seran impugnades. L’oposició va donar per esgotada la legislatura, i va exigir a Torra que premi ja el botó de les eleccions. Tots, excepte els comuns, que van insistir en la necessitat de deixar els comptes lligats i ben lligats abans de cridar a les urnes. «Això ja no aguanta més. La legislatura està esgotada», va afegir Miquel Iceta. Per al PPC el procés no ha sigut altra cosa que «una lluita a ganivetada neta» entre JxCat i ERC; i la CUP va recolzar l’argumentari del president.

Notícies relacionades

Els postconvergents, per la seva part, van anunciar que no emetran cap vot fins que Torra torni a ser reconegut com a diputat. La seva maniobra va fer que no es tirés endavant el pressupost del Parlament que va dissenyar el seu propi partit i que va generar una altra disputa amb Torrent. El president de la Cambra catalana havia demanat dues partides específiques que no van ser incloses, i van registrar una abstenció com la de Cs i el PSC, mentre que els comuns, la CUP i el PPC van votar en contra. La Mesa va decidir suspendre finalment el ple després dels reiterats intents de dilatar la sessió.

Els socis de Govern es donaran una petita treva avui, quan l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül RomevaDolors BassaJordi TurullJosep Rull i Joaquim Forn surtin de la presó i acudeixin al Parlament per comparèixer davant de la comissió d’investigació sobre l’aplicació del 155.