LA POLÈMICA AMB VENEÇUELA

Sánchez surt al rescat d'Ábalos i per evitar una crisi

El president defensa que si es va veure amb la vicepresidenta de Veneçuela va ser per evitar un conflicte diplomàtic

La dreta, que aclama Guaidó, acusa el Govern de mentir i exigeix dimissions

zentauroepp51941309 graf7901  madrid  25 01 2020  fotograf a facilitada por el p200125141247

zentauroepp51941309 graf7901 madrid 25 01 2020 fotograf a facilitada por el p200125141247

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La polèmica al voltant de la trobada del ministre de Transport espanyol, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez (que té prohibit trepitjar territori comunitari sota amenaça d’arrest) està tenint tanta repercussió que aquest dissabte el president del Govern, Pedro Sánchez, ha decidit sortir en la seva defensa per subratllar que el que ha fet el seu company de gabinet ha sigut «evitar una crisi diplomàtica» amb Veneçuela. Després de recalcar que el seu recolzament és «polític i personal» i davant els virulents atacs de l’oposició, que exigeixen compareixences urgents i investigacions al Congrés i la seva dimissió, el cap de l’Executiu va cridar la dreta a la responsabilitat i a no trencar el consens en política exterior, especialment en una conjuntura tan complexa com la de Veneçuela on, al seu entendre, el que cal és la celebració d’eleccions.

El protagonista, Ábalos, es va queixar del que, segons el seu punt de vista, són «atacs personals» a la seva figura. Va admetre estar «molest» per la pluja de crítiques i retrets que li estan caient des que, la setmana passada, Voz Populi difongués que havia mantingut una trobada clandestina, a l’aeroport madrileny, amb la veneçolana Rodríguez, malgrat la seva situació jurídica a la Unió Europea. «Jo hed vingut per quedar-me i a mi ningú em fa fora», va avisar a tots aquells que des de l’oposició no paren de demanar el seu cap.

Explicacions esbiaixades

Les explicacions del ministre han anat arribant amb comptagotes i aportant nous matisos sobre un assumpte que, fins ara, li semblava de caràcter «menor». Al principi va defensar que si ell s’havia desplaçat a l’aeroport Adolfo Suárez dilluns passat, de matinada, havia sigut per veure un altre ministre veneçolà i conegut seu, el de Turisme, Félix Plasencia i que, de forma «fortuïta i casual» havia vist Delcy Rodríguez, que viatjava al mateix avió que Plasencia. Així, va negar que hi hagués hagut «cap reunió» amb ella.

Aquest dissabte, i després que es coneguessin més detalls per la premsa, es va publicar una entrevista seva a La Razón en què admet que va ser el seu company de gabinet, Fernando Grande-Marlaska, el responsable d’Interior, qui li va demanar que ja que anava a l’aeroport advertís a la vicepresidenta de Veneçuela que no podia abandonar l’aeronau sense conseqüències. Ho va fer i sembla que amb èxit, segons va explicar Ábalos. Per això el seu cap, Pedro Sánchez, va sortir a avalar-lo davant l’atac de l’oposició, que amenaça d’anar a més.  Es dona la circumstància que el repunt d’aquest estira-i-arronsa amb la dreta va coincidir amb l’arribada a Madrid de Juan Guaidó

El fenomen Guaidó

Notícies relacionades

El president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela no va ser rebut per Sánchez. Una tasca que li van encarregar a la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya. Una decisió a la qual Guaidó va voler restar importància al·legant problemes d’agenda per quadrar una cita amb el president del Govern. A més, va assegurar que la seva trobada amb la responsable espanyola de la política internacional va ser «molt productiva». 

No obstant, el mandatari veneçolà va estar ocupat mantenint reunions amb els dirigents del  PPVox CsPablo CasadoSantiago Abascal Inés Arrimadas van poder conversar amb Guaidó per reconèixer-lo com a president legítim del seu país i per criticar l’actitud de Sánchez. A més, els populars i els taronges, al capdavant de l’ajuntament de la capital i del Govern de Madrid van voler reiterar la seva posició concedint a Guaidó la clau d’or de la ciutat i la Medalla Internacional de la Comunitat, guardons reservats als caps d’Estat. La visita del polític llatinoamericà va acabar amb un míting a la Puerta del Sol en què va arengar un miler de veneçolans a continuar lluitant contra la dictadura de Maduro.