El 61% de catalans creu que el Govern no sap resoldre els problemes del país

Tot i que la nota mitjana dels ciutadans al Govern és del 4,65, el 59,5% aprova la seva gestió

Un 54,8% pensa que la prioritat ha de ser solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya

zentauroepp51099364 barcelona  26 11 2019  politica   reuni n de govern en el pa200124115759

zentauroepp51099364 barcelona 26 11 2019 politica reuni n de govern en el pa200124115759 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 61% de catalans creuen que el Govern de Quim Torra no sap resoldre els problemes que Catalunya té sobre la taula. És la conclusió principal del baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, que ha preguntat als ciutadans sobre la gestió de l’Executiu català.

En l’enquesta ‘Percepció de les polítiques públiques i valoració del Govern 2019’, feta pública aquest divendres, un 61,6% de catalans opinen que «aquest Govern no sap com resoldre els problemes del país», un 30,6% considera que sí que en sap però «necessita temps» i només un 1,6% afirma que sí que els està resolent. L’enquesta es va fer entre el 18 de novembre i el 12 de desembre –just després de les eleccions generals del 10N i durant les negociacions d’investidura– amb una mostra de 1.600 persones residents a Catalunya, incloent-hi catalans sense dret a vot, i un marge d’error de 3,13. L’objectiu era conèixer les expectatives de la ciutadania respecte a la gestió del Govern, la valoració que fan de la seva tasca i el que consideren que ha de ser prioritari a l’agenda de l’Executiu.

Si es creua l’opinió amb el record de vot dels enquestats, entre els que consideren que el Govern no és capaç de solucionar els problemes, hi ha un 40,7% de votants d’ERC, un 25,8% de votants de JxCat i un 56,2% de la CUP. Entre els votants de Cs, el PSC, comuns i el PPC el percentatge s’eleva al 88,6%, 85,8%, 72% i 93,2%, respectivament.

La pitjor nota

Els catalans suspenen la gestió del Govern l’últim any amb una nota mitjana de 4,65, una xifra molt similar a la que va obtenir l’any passat (4,66), i és la pitjor valoració que ha obtingut un Executiu català des que es va començar a fer aquesta pregunta a les enquestes del CEO, el 2011.

Malgrat que la nota mitjana és de suspens, la majoria dels enquestats –un 59,5%– situen la gestió del Govern per sobre del 5 de nota, mentre que el 37,3% la suspenen, el 2,7% no ho sap i el 0,5% no contesta.

Prioritat, la relació amb Espanya

La majoria dels enquestats, un 54,8%, veuen prioritari que el Govern se centri a «resoldre el problema polític entre Catalunya i Espanya». Un 37,5% defensa que la prioritat hauria de ser «gestionar els serveis públics que són de la seva competència». El 6,3% no ho sap i l’1,4% no contesta.

Les xifres sobre la pregunta sobre què ha de prioritzar el Govern són semblants a les de l’any passat, tot i que les diferències s’engrandeixen: el 2018 el 49,9% defensava prioritzar la resolució del conflicte a Catalunya, i el 44,3% que es gestionessin els serveis públics, mentre que el 3,6% no ho sabia i el 2,2% no contestava.

Si es diferencien els votants segons el record de vot en les últimes eleccions catalanes, tant els electors de JxCat, ERC, PSC, la CUP i el PP aposten majoritàriament perquè el Govern prioritzi com resoldre la situació entre Catalunya i la resta d’Espanya, i només els votants de Cs i els comuns opten per l’altra opció.

Problemes principals

En una altra pregunta, el CEO demana als enquestats que identifiquin els tres problemes principals que té Catalunya. Les respostes reflecteixen que el principal problema per als catalans és la insatisfacció amb la política i els polítics, amb un 36,8% de respostes. El segon és les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya amb un 30,9%, seguit de l’atur i la precarietat laboral amb un 23,3%, la sanitat amb un 19,3% i l’educació, cultura i investigació amb un 14,9%.

Respecte a l’any anterior, destaca que l’atur i la precarietat laboral han passat de ser el principal problema dels catalans al tercer, tot i que la resta segueix el mateix ordre, és a dir, la insatisfacció amb la política era el segon i ara ha passat a ser el primer, i les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya eren el tercer i ara són el segon.

Notícies relacionades

A més, a la pregunta sobre quin d’aquests problemes els afecta més personalment, el 21,8% dels enquestats també situa com a primera opció la insatisfacció amb la política; la segona són les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya, amb el 16,9%, i la tercera la sanitat, amb el 10,5%.

En una altra pregunta, el 40,9% aposten per mantenir els actuals impostos «per mantenir els mateixos serveis», per sobre del 34,6%, que manifesta que està disposat a pagar més impostos a canvi de millorar la prestació de serveis públics, el 16,8% recolza baixar-los tot i que sigui perjudicant la qualitat dels serveis, el 4,1% no ho sap i el 3,6% no contesta.