COMPAREIXENÇA COM A TESTIMONI

El número dos de la Policia Nacional amb Aznar nega, entre contradiccions, saber res de les empreses de Villarejo

Díaz Pintado es desdiu de la carta que va firmar el gener del 2018 en la qual recolzava els negocis privats de l'excomissari

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016190507151044

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016190507151044 / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El que va ser director adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional en temps de José María Aznar, Pedro Díaz Pintado, ha negat aquest dijous, i entre múltiples contradiccions, que durant els seus vuit anys en el càrrec sabés que l’ara comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo tingués un negoci empresarial, i s’ha desdit, així, de la carta que va firmar el gener del 2018 en la qual reconeixia aquest fet i el recolzava.

Díaz Pintado ha comparegut en qualitat de testimoni davant del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, cridat a instàncies d’Anticorrupció per aquell escrit, que va ser presentat per l’anterior advocat de Villarejo juntament amb dos escrits més firmats pels també excaps policials Agustín Linares i Eugenio Pino per contrarestar la imputació per suborn, delicte que no s’hauria produït si comptava amb autorització per portar aquesta doble vida de policia i empresari.

Si bé Linares, durant la seva declaració com a testimoni per aquest mateix assumpte, va fer alguns matisos però va assumir el contingut de l’escrit, Díaz Pintado se n’ha desmarcat completament, segons fonts jurídiques presents en la compareixença. Ha argumentat que no va tenir en compte la transcendència del que estava firmant, que només va posar com a condició que la resta dels DAO també la subscriguessin i que no hi hagués res en el text que no fos veritat.

Tot i que el jutge li ha cridat l’atenció sobre el fet que un testimoni està obligat a dir veritat i sobre la importància de llegir el que un firma, especialment una persona amb una determinada edat i amb un historial com a policia, Díaz Pintado ha mantingut que durant els vuit anys en els quals es reunia amb freqüència amb Villarejo no va saber que tenia aquelles empreses. També ha negat que fos un agent encobert.

Agent encobert

En l’escrit, per contra, deia que Villarejo, inspector en cap en aquella època, «va actuar amb total regularitat i eficàcia com a agent policial encobert» i amb la seva «activitat empresarial de cobertura». També afirmava que aquestes empreses «van servir als interessos de la policia sense demanar contraprestacions».

Notícies relacionades

D’acord amb el que ha manifestat davant del jutge, tampoc s’hauria assabentat que Cenyt era del comissari quan, després d’abandonar la policia i passar-se al sector privat, va contractar els seus serveis des de la seva posició com a cap de seguretat d’una constructora. Segons les explicacions que ha donat, Villarejo li va recomanar aquesta empresa dient-li que eren bons detectius i la portava Rafael Redondo (el seu soci en l’entramat empresarial).

L’acusació popular, que exerceix Podem, ja ha avançat la seva intenció de sol·licitar que els treballs de Cenyt per a aquesta mercantil, ja liquidada, siguin investigats per si hi ha indicis de delicte, com en altres casos, de ‘clients’ del comissari.