LA POLÈMICA DELS 'ONGIETORRIS'

Detenen 'Kubati' i tres persones més per homenatges a presos d'ETA

La Guàrdia Civil ha fet els arrestos en una operació ordenada per l'Audiència Nacional

antonio-lpez-ruiz-kubati-kalera

antonio-lpez-ruiz-kubati-kalera

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / EFE

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres al matí Anton López Ruiz, ‘Kubati’, expres d’ETA; Oihana San Vicente; Oihana Garmendia, i Haimar Altuna, en una operació ordenada per l’Audiència Nacional en relació amb els homenatges a presos d’ETA, segons han informat a Europa Press fonts de la investigació.

El dispositiu s’està produint en diferents llocs d’Euskadi i els fins ara arrestats han sigut detinguts a Zarautz (Guipúscoa), Agurain (Àlaba) i Gernika (Biscaia), respectivament.

‘Kubati’ i San Vicente són integrants de la iniciativa Kalera Kalera, a favor dels presos etarres, mentre que Oihana Garmendia és responsable política de Sortu a Àlaba, igual que Haimar Altuna en territori guipuscoà. ‘Kubati’ i Garmendia havien sigut detinguts el març del 2018, acusats d’enaltiment del terrorisme per haver participat en l’acte de comiat a Belén González Peñalva, històrica dirigent d’ETA, que va tenir lloc al municipi guipuscoà de Lazkao el novembre del 2017. En aquella operació també van ser arrestats Miren Zabaleta i Olatz Dañobeitia, però tots van ser posats en llibertat en unes hores. 

Els arrestats hauran de prestar declaració en dependències de la Guàrdia Civil, després de la qual cosa seran posats en llibertat en les pròximes hores, tot i que a disposició de l’autoritat judicial, ha precisat el Ministeri de l’Interior.

Operació Kabat

L’operació Kabat, com la denomina la Guàrdia Civil, va començar fa un any i mig i les seves conclusions apunten que el «veritable nucli organitzador» dels homenatges a terroristes, que presumptament dirigien els quatre arrestats «en primera persona», utilitzava diverses organitzacions «utilitzades a tall de pantalles per encobrir els promotors genuïns» dels actes.

Notícies relacionades

«Posteriorment, aquests actes eren materialitzats per terceres persones, seguint les directrius que partien del grup» format pels quatre arrestats. La Guàrdia Civil ha detectat, en la seva investigació, 95 actes d’homenatge a etarres celebrats entre el desembre del 2016 i octubre del 2019 en diferents localitats del País Basc i Navarra.

La investigació, dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció número sis i coordinada per la Fiscalia de l’Audiència Nacional, ha permès identificar l’«estructura responsable de l’organització i celebració dels actes d’homenatge». Els esmentats actes es duien a terme, «en la majoria dels casos», a través de la «dinàmica de l’esquerra ‘abertzale’ Kalera Kalera».

Temes:

ETA