ELS COMPTES CATALANS

Govern i comuns celebren els pressupostos de la reversió de les retallades

Aragonès destaca que es recuperen els nivells de despesa previs a la crisi

«És la primera pedra del govern progressista que Catalunya mereix», sentencia Albiach

zentauroepp51830554 barcelona 20 01 2020  econom a   presentacion acuerdo presup200120111321

zentauroepp51830554 barcelona 20 01 2020 econom a presentacion acuerdo presup200120111321 / Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala / Roger Pascual

Tres anys després, Catalunya tornarà a tenir uns nous pressupostos. Govern i Catalunya en Comú-Podem han presentat aquest dilluns l’acord per als comptes catalans, prorrogats des del 2017, que s’incrementaran en 3.070 milions d’euros. Això situarà la despesa no financera no finalista (sobre la qual el Govern té capacitat de decisió) en uns 25.680 milions d’euros. Culmina, així, la carambola a tres bandes d’ERC i comuns a Barcelona, la Generalitat i la Moncloa, que ha permès pactar els números en les dues primeres després de desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez.

El Govern i els comuns ja van fer públic fa una mica més d’un mes el seu primer pacte, que només incloïa els ingressos de la Generalitat. Llavors sobresortia l’acord d’elevar la recaptació en 543 milions d’euros per la via, principalment, d’apujar els impostos. Les mesures més cridaneres són la pujada de l’IRPF als que cobren més de 90.000 euros l’any i les modificacions a l’alça en l’impost de successions. Aquest dilluns, el vicepresident, Pere Aragonès, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i la presidenta del grup de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, han presentat el capítol de despesa. Per escenificar que estan d’acord però que no estan junts, han fet rodes de premsa separades. Mentre els comuns no eren a la sala mentre Aragonès demanava independència per tenir els comptes que el país necessita, ni ERC ni JxCat eren presents quan Albiach ha carregat contra Torra i ha definit el pacte amb ERC com l’avantsala d’un govern d’esquerres sense els postconvergents.

Albiach ho veu com la primera pedra del govern progressista

«Són uns pressupostos molt bons», ha sentenciat el vicepresident, que ha destacat que es recuperen els nivells de despesa previs a la crisi (superen en 500 milions els del 2010). «Després d’anys d’austeritat imposada, la recuperació de la despesa iniciada el 2016 i el 2017 fa un pas endavant. Avui obrim una nova etapa». «Revertir les retallades ens fa millors com a país», ha valorat Albiach. La líder parlamentària dels comuns ha destacat que, tot i que no siguin els pressupostos que haurien fet si estiguessin al Govern, aquest acord amb ERC no només serveix per revertir les retallades, sinó per posar la «primera pedra del govern progressista que Catalunya mereix». Davant de l’esgotament que continua veient en la relació entre els dos socis de Govern, ha tornat a reclamar eleccions.

Els comuns celebren que s’hagi avançat especialment en dos àmbits que per a ells eren prioritaris: l’àmbit sanitari i l’educatiu. El primer creixerà 908,5 milions i destaquen, entre altres aspectes, que hi haurà 1.400 professionals més en atenció primària respecte al 2017 i 20,2 milions extres per pal·liar les llistes d’espera, tal com els comuns havien exigit per donar llum verda als comptes. En el segon, com ja va avançar EL PERIÓDICO, l’augment serà de 818 milions, per a una xifra total de 5.639 milions. El creixement en matèria educativa respecte als comptes prorrogats vigents fins ara és de gairebé el 17%. 

Com ja va anunciar Albiach en una entrevista a EL PERIÓDICO, la partida per a llars d’infants passarà de 0 a 70 milions d’euros. L’altra novetat més significativa són 65,5 milions d’euros per al pla d’inversió en centres educatius per a la millora d’equipaments i retirada de barracons. La negociació va començar amb l’anunci d’una rebaixa de les taxes universitàries. Els estudiants de les universitats catalanes paguen els preus més alts de l’Estat des que les taxes van començar a escalar a principis de dècada i es van congelar el 2012 amb un increment del 67%. Ara es destinaran 57,4 milions al Departament d’Empresa i Coneixement per a la rebaixa lineal del 30%.

L’impacte de les noves mesures fiscals, unit a l’augment dels impostos propis i el finançament autonòmic, així com l’evolució de l’economia des del 2017, permeten augmentar els ingressos fins als 4.000 milions d’euros respecte als últims comptes, cosa que els situaria entorn dels 26.000 milions d’euros.

Les inversions públiques pugen 405 milions, un 25% més que el 2017, fins a situar-se entorn dels 2.000 milions d’euros; i la partida per a renda garantida de ciutadania augmenta 125 milions fins a situar-se en els 388. Tant ERC i JxCat com els comuns insisteixen a reclamar al Govern els compromisos pendents, que es van xifrar en 1.469 milions el 2018, i que l’Executiu sorgit de la moció de censura es va comprometre a saldar en quatre anys. Entre les quantitats hi ha els 759 milions d’inversions pendents a Catalunya per no aplicar la disposició addicional tercera de l’Estatut. Budó, que ha reclamat que el Govern espanyol saldi el seu deute, ha reclamat que es tornin a publicar les balances fiscals, una cosa que ja no es va fer l’any passat. «Exigim que es calculin i es publiquin».

Notícies relacionades

L’objectiu de dèficit 2020 és inicialment del 0% del PIB, és a dir, equilibri pressupostari, malgrat que Aragonès ha retret que l’Estat imposi a les comunitats una cosa que després no compleix en els seus comptes. En aquest sentit, confia que ara es pugui negociar la flexibilització del nivell de dèficit, tenint en compte que Pedro Sánchez els necessitarà per tirar endavant els pressupostos generals de l’Estat. Esquerra, els vots dels quals tornaran a ser decisius, ja ha avisat que vincula el seu recolzament als avenços en la taula de negociació entre el Govern i la Generalitat.

Eva Granados, que ha rebaixat l’optimisme sobre els comptes catalans  –«si el que està sobre la taula són aquests 3.000 milions respecte al 2017, aquests diners ja s’han gastat», també ha advertit ERC que aquests poden quedar en «paper mullat» sense les estatals. «Sobre les brases de nous tripartits cremaran les butxaques dels catalans», ha clamat, per la seva banda, el secretari general del PPC, Daniel Serrano, carregant contra el pacte dels comuns i el PSC amb ERC. 

Foment, crític amb el projecte pressupostari

Després de conèixer l’acord de pressupostos, Foment del Treball ha lamentat que el conjunt de polítiques relacionades amb la dinamització econòmica només elevi la seva dotació en 23,8 milions d’euros, que no arriba ni a un 1% dels 3.070 milions d’euros d’increment de la despesa. En un comunicat la patronal reitera que l’increment fiscal a persones, empreses i autònoms, en relació amb altres comunitats, és confiscatori i perjudica la competitivitat.