finançament

Les claus dels pressupostos de la Generalitat acordats entre el Govern i els comuns

Més doctors i policies, menys taxes universitàries, finançament per a guarderies i un augment de la renda garantida de ciutadania

nh 9685

nh 9685 / fnadeu@gmail.com

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els pressupostos de la Generalitat acordats entre el Govern i els comuns preveuen un augment de la despesa de 3.070 milions d’euros respecte al 2017, que es traduirà en més doctors i policies, menys taxes universitàries, finançament per a guarderies i un augment de la renda garantida de ciutadania.

Aquestes són les claus de l’acord presentat aquest dilluns pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès:

Salut

El finançament del sistema de salut s’incrementa en 908,5 milions d’euros, fet que permetrà augmentar en un 11% la plantilla (uns 1.400 en atenció primària), fins a arribar a una xifra global de més de 8.000 professionals.

El Govern també es compromet a promoure un decret per reduir les llistes d’espera sanitàries amb un impacte pressupostari de 20 milions d’euros anuals. Es garantirà a primària un termini de 72 hores per a consultes considerades no ajornables i es reduiran de 180 a 90 dies tres procediments quirúrgics altament prevalents: cataractes i pròtesis de genoll i maluc.

Educació

Recuperació del finançament de les guarderies, en més de 70 milions d’euros. També s’augmentarà la dotació per a beques menjador en educació primària, un increment de 15 milions, i una dotació de 54 milions per desplegar l’escola inclusiva.

Universitat i investigació

Augmenta en 129,5 milions d’euros el finançament a la universitat i es redueixen les taxes en tots els trams. La dotació per a investigació i desenvolupament puja un 24,6% (121,4 milions d’euros).

Emergència social 

La renda garantida de ciutadania eleva la seva dotació en 125 milions d’euros i assoleix una posició global de 388 milions.

Augmenta la partida destinada a dependència en 92 milions d’euros, fins als 1.566 milions en total. Hi haurà una dotació addicional de 6,5 milions per reduir la llista d’espera de la taula d’emergència habitacional, fins a arribar els 380,6 milions.

Violència masclista

Augment de 8 nous serveis d’atenció especialitzada a les víctimes de la violència masclista i de 15 nous pisos pont, i un augment de 2 milions d’euros per a l’Institut Català de les Dones per lluitar contra aquesta xacra.

Mossos i bombers

Incorporació de les promocions prevista de 750 mossos i 250 bombers, que suposaran 47,4 milions addicionals en termes anuals. 

Crisi climàtica

Compromís d’aconseguir que el 50% dels contractes de la Generalitat incloguin clàusules ambientals (el 2018 el percentatge era del 25,8%).

Transport

Increment de l’aportació corrent a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) en 106,3 milions d’euros.

Cultura

Augment del pressupostos de cultura en 37,1 milions d’euros addicionals, un 14,2% més que el 2017.

Cooperació i acció exterior

Notícies relacionades

Augmenta en 20,83 milions d’euros l’ajuda oficial al desenvolupament per part de la Generalitat