Sánchez es veurà amb Torra a Barcelona principis de febrer

El president obre la porta a rebaixar les penes pel delicte de sedició

Assenyala que vol aprovar els Pressupostos «abans que finalitzi l'estiu»

undefined51738080 recurso   madrid  politica  nuevo consejo de ministros  rued200120201540

undefined51738080 recurso madrid politica nuevo consejo de ministros rued200120201540 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En la seva primera entrevista des de les eleccions del passat 10 de novembre, després d’acceptar un Govern de coalició amb Podempactar amb ERC i tirar endavant la seva investidura, Pedro Sánchez va anunciar que es veurà amb Quim Torra a principis de febrer. «Estic encantat de tenir aquesta reunió», va dir aquest dilluns el cap de l’Executiu a TVE.

La cita amb el president de la Generalitat no serà l’única que mantingui a curt termini amb els mandataris autonòmics, però sí la primera. I tindrà lloc a Barcelona. Perquè Sánchez vol invertir la dinàmica d’aquest tipus de reunions, en les quals els líders territorials acudien a Madrid, al palau de la Moncloa, per veure’s amb el president. Ara serà al revés, amb tots: Sánchez serà qui es desplaci a les autonomies. «Vull abordar amb energia el diàleg territorial», va assenyalar el líder socialista.

Després de la trobada amb Torra, d’aquí a dues setmanes, es produirà la primera cita de la taula de negociació entre governs pactada entre el PSOE i ERC a canvi de l’abstenció dels republicans en la investidura. L’acord assenyalava que aquest organisme de nou encuny s’havia de reunir en un termini màxim de 15 dies des de la formació de l’Executiu central, una cosa que es veurà incomplerta, però el president va assenyalar que es devia a la insistència de Torra a tenir primer un cara a cara amb ell.

«Anem amb la millor de les voluntats, tot i que sabem que tenim moltes discrepàncies», va insistir Sánchez. El seu objectiu, va continuar, és arribar a un acord amb la Generalitat que després sigui sotmès a consulta entre els catalans. «Això significaria que hem superat aquesta crisi política», va explicar, deixant clar que en cap cas acceptaria un referèndum d’autodeterminació, perquè «si es proposa una votació, és per unir, no per dividir els catalans».

El canvi  

El discurs territorial de Sánchez, com el seu to cap a Podem, ha canviat molt des dels comicis del passat 10 de novembre. Ara és molt menys dur, més conciliador, i està ple de paraules com «diàleg» i «entesa». Fins i tot algunes promeses electorals han quedat enrere. Durant l’únic debat de la passada campanya, el líder socialista va anunciar que si continuava a l’Executiu promouria un canvi en el Codi Penal per recuperar el delicte de referèndum il·legal. Aquesta vegada, no obstant, es va limitar a assenyalar, quan se li va preguntar per aquesta proposta, que el que li «agradaria» és que «no hi hagués» un nou referèndum com el de l’1-O.

Alhora, Sánchez va obrir la porta a un canvi per reduir les penes de sedició, modificació que podria aplicar-se als líders independentistes actualment a presó, com Oriol Junqueras. «S’ha d’anar pas a pas. Aquesta crisi ha mostrat que tenim un Codi Penal que no es correspon amb el que estem vivint», va assenyalar.

Pujada als funcionaris i crisi climàtica

Notícies relacionades

De moment, el Consell de Ministres d’aquest dimarts, després que el Govern de coalició decidís deixar de fer les reunions d’aquest organisme els divendres, prendrà dues mesures. D’una banda, l’anunciada pujada d’un 2% del sou dels funcionarisque forma part del pacte al qual va arribar Mariano Rajoy amb els sindicats de treballadors públics.

D’altra banda, l’Executiu aprovarà les seves prioritats contra la crisi climàtica per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 com a molt tard, a través d’iniciatives com un sistema energètic completament renovable i un parc de turismes i vehicles comercials no contaminants. Els nous Pressupostos, va acabar el president, hauran d’estar aprovats «abans que finalitzi l’estiu», segons els seus plans.