Colau i Maragall sumen JxCat al pacte pels pressupostos de Barcelona

L'alcaldessa, Collboni i el republicà compareixen amb Artadi per exhibir el seu acord polític

Els postconvergents sorprenen al sumar-se al capdavant del 'sí' i irriten alguns correligionaris

zentauroepp51831982 cpresupost ajuntament colau maragall200120123828

zentauroepp51831982 cpresupost ajuntament colau maragall200120123828 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau i Ernest Maragall han sumat JxCat a l’acord al qual els comuns i ERC han arribat per aprovar els pressupostos de Barcelona per al 2020. Colau, Maragall, Jaume Collboni i Elsa Artadi han comparegut aquest dilluns per exhibir un acord entre els seus quatre partits. Barcelona en Comú i el PSC ja van anunciar la setmana passada que havien arribat un principi d’acord amb ERC, i que la sintonia era suficient per pactar els comptes per al 2020. Aritmèticament, no necessitaven ningú més. Tot i que van apostar perquè Junts per Catalunya se sumés a la foto, és una sorpresa considerable que els postconvergents acabin fent seu el projecte de pressupostos: semblava inviable fa tan sols uns dies i, sobretot, fa uns mesos

El moviment d’Artadi es pot llegir com una gran aposta pel consens o per un intent de fugir d’una altra foto, la de la part de l’oposició que, de manera minoritària, votarà en contra: Ciutadans, Barcelona pel Canvi i el PP. En qualsevol cas, és una actitud, la de JxCat, que contrasta, per exemple, amb la que va mantenir en la investidura de Pedro Sánchez, que va rebutjar. I segons fonts postconvergents, és una decisió que ha pres Artadi, actuant pràcticament en solitari, i que ha causat cert malestar entre els seus correligionaris.

Una nova etapa

La principal conseqüència numèrica del pacte assolit és que en la votació de pressupostos, la inicial, en la comissió municipal d’Economia de dimecres, i la definitiva, en el ple del 31 de gener, els pressupostos, que per primera vegada arriben als 3.000 milions d’euros, rebran el recolzament de 33 dels 41 regidors del plenari. «Venim a presentar un gran acord de Barcelona que és més que un acord de pressupostos, és l’inici d’una nova etapa de política útil, de pactes que la ciutadania ens reclama», ha dit Colau, al Saló de Cent, on han intervingut els representants dels grups.

L’alcaldessa també s’ha referit al desbloqueig dels pressupostos de la Generalitat i a l’acord de formació del Govern de Sánchez com les altres potes d’aquesta nova etapa. Ha subratllat l’«acord amplíssim» que es concretarà en 33 vots favorables, si bé Barcelona en Comú i el PSC no es tanquen a què Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi passin del ‘no’ a l’abstenció o fins i tot que s’afegeixin al pacte, cosa que sembla difícil.

«És un pressupost de la ciutat, més que d’uns partits o una majoria», ha proclamat Maragall, que amb aquest pacte reforça la imatge que ERC ha alimentat des de l’inici del mandat: ha deixat enrere el cabreig per no governar malgrat haver guanyat les municipals i ha aconseguit convertir-se en el soci extern imprescindible de Colau, amb la particularitat que ha pres la iniciativa en alguns temes, com el recàrrec a la taxa turística i la regulació de les habitacions turístiques, aconseguint que s’aprovin amb el seu segell. En els dos casos JxCat es va afegir també a l’acord, cosa que suposa un punt a favor dels republicans en la seva pugna mai acabada per la primacia al front independentista.

L’«evolució» de JxCat

«Veníem de posicions distants i fins i tot diferents. Hem fet una evolució de la mà del govern des de la visió crítica dels pressupostos, que ens semblaven massa continuistes», ha afirmat Artadi.

Junts per Catalunya justifica el seu recolzament als comptes en diversos acords concrets: la inversió de 30 milions –no aquest any, sinó repartida durant tot el mandat– a la renaturalització de Barcelona, és a dir, que hi hagi més verd a l’urbs; la rehabilitació de la Torre Garcini, a Horta; una superilla a Bonanova, a Sarrià-Sant Gervasi; l’adquisició de la fàbrica del Plom, a Sant Martí; la reurbanització de la Ronda Sant Antoni, i la creació d’un programa d’avaluació de l’impacte de les polítiques públiques.

Notícies relacionades

Lògicament, la llista d’èxits d’ERC és més llarga, i hi destaquen 50 milions més per a vivenda el 2020; 50 milions també aquest any per a la «transició energètica»; el recàrrec de la taxa turística; un pla educatiu 0-3; l’inici de la reforma de la Via Laietana i de la Rambla, entre altres aspectes.  

L’al·lusió als presos

«Comencem una nova dècada i un mandat amb un govern que ha demostrat el seu caràcter dialogant des del minut zero», ha afirmat el socialista Collboni, que ha apostat per aconseguir «les més àmplies majories». Només s’ha registrat un moment de certa tensió, quan Maragall ha al·ludit als polítics presos pel procés i Colau s’ha posat a mirar a l’infinit i Collboni, a la decoració del Saló de Cent.