ELS COMPTES MUNICIPALS DEL 2020

Colau i Maragall donen per fet el pacte sobre els pressupostos de Barcelona

L'alcaldessa parla de «principi d'acord» i tot apunta a una aprovació inicial la setmana que ve

El regidor d'ERC celebra que en la negociació s'hagin acceptat «els criteris» del seu grup

20200117 469825 colaumaragallmo 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

«És una molt bona notícia per a la ciutat», ha afirmat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de reunir-se amb el cap de files d’ERC a l’ajuntament, Ernest Maragall, sobre els pressupostos municipals per al 2020. «Vull agrair el to i l’actitud constructiva de Maragall», ha afirmat Colau. «Hem desencallat la peça clau», ha afegit, abans de confiar que la setmana que ve el pacte arrelarà definitivament. Aquest divendres, ha parlat d’un «principi d’acord», però es dona per fet que tot està més o menys tancat, perquè, si no, no s’hauria visibilitzat la reunió entre l’alcaldessa i el republicà.

«Esperem l’acord la setmana que ve», ha afegit Colau. La previsió és que el projecte de comptes per al 2020 s’aprovi dimecres inicialment en comissió, amb el vot favorable d’ERC, per rebre el plàcet definitiu en el ple municipal del 31 de gener.

L’alcaldessa ha demanat de nou acabar amb la limitació de despesa pública que suposa la llei Montoro, i ha remarcat que al capdavant del Congrés es lluita perquè aquest mur desaparegui. «Fa temps que demano que hi hagi pressupostos per a Barcelona i per a la Generalitat», ha respost al ser interrogada sobre la possibilitat que el Parlament aprovi els comptes autonòmics per al 2020. «Sé que s’està avançant en aquest sentit».

La recta final

«Podem dir que estem en la recta final de l’esforç, que queda camí per recórrer, però en la reunió amb Colau hem acabat de definir el concepte i falta concreció, detall, per confirmar una base de prou acord: els nostres criteris han sigut recollits». Amb aquestes paraules ha resumit Maragall la trobada amb l’alcaldessa de Barcelona sobre els pressupostos del consistori per al 2020, que seran aprovats inicialment dimecres en comissió.

«És una bona notícia per a Barcelona», ha afirmat el republicà. «Volem un bon pressupost per a la ciutat després de tants anys de pròrroga i mecanismes indirectes». Barcelona no aprovava uns comptes en votació a partir d’un acord govern-oposició des de les últimes del mandat de Xavier Trias com a alcalde: Colau en va prorrogar dos i en va tirar dos endavant mitjançant qüestions de confiança. ERC ha exhibit, amb la reunió i amb la foto de l’alcaldessa i del republicà, la seva condició de soci prioritari del govern, que ha mantingut des de l’inici del mandat, aconseguint pactar assumptes rellevants amb Barcelona en Comú i el PSC.

3.000 milions de pressupostos

Per primera vegada s’arribarà a un pressupost de 3.000 milions d’euros, ha remarcat Maragall, que ha considerat que això demostra l’«ambició» del projecte. «Hem pogut afegir 100 milions per a unes línies de treball definides, bàsicament dues: la vivenda i el front climàtic». Es tracta dels 100 milions addicionals en inversió que ERC demanava per pactar els pressupostos. El republicà ha assegurat que s’ha arribat als límits que permet el mur de la llei Montoro, de contenció de la despesa pública. No ha volgut entrar a valorar com queden aspectes com les noves tarifes de l’àrea verda i la blava, que es donaran a conèixer la setmana que ve. Sobre el fet que no hi hagi partides previstes per a la connexió del tramvia ha sigut assenyalat com una cosa secundària tant per Maragall com per Colau, que han deixat entreveure que això no afecta el compromís de concretar una primera fase en aquest mandat.

Hi ha concrecions en dos grans temes de mandat: l’educació, sobretot al front 0-3, i l’ocupació i formació professional. Hi ha una llista, ha dit Maragall, d’inversions concretes en els districtes «que seran reconegudes pels veïns». «Estem, espero, en l’última fase de treball», ha dit sobre la negociació pressupostària.

La posició de JxCat

Notícies relacionades

«Només podem fer que sentir-nos orgullosos de la feina feta», ha afegit Maragall, que ha apel·lat a la necessitat que el Parlament aprovi els pressupostos de la Generalitat, i ha posat com a exemple l’ingrés previst pel recàrrec a la taxa turística, que sense els comptes autonòmics no es podrà implementar.

El republicà ha assegurat que celebraria que Junts per Catalunya se sumés a un acord de pressupostos entre el govern de Barcelona en Comú i el PSC i ERC. També Colau ha confiat en la possibilitat que els postconvergents s’afegeixin al pacte.

L’alcaldessa es refereix a Ayuso com a «presidenta de les ‘fake news’»

Preguntada per la polèmica suscitada ahir per les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va afirmar que la capital d’Espanya «anirà a totes» per arrabassar el Mobile World Congress a Barcelona, Ada Colau ha contestat assegurant: «La relació entre Barcelona i el Mobile millora cada any». «Lamento que Ayuso hagi començat el seu mandat com a presidenta de les ‘fake news’ i la confrontació. Li demanaria que reconsiderés la seva actitud».