Junqueras intenta revocar a Europa el seu veto com a eurodiputat

Interposa una demanda davant el TGUE contra la decisió del president de l'Eurocambra de no considerar-lo diputat

Demana que s'anul·lin els actes que li impedeixen prendre possessió de l'escó malgrat la sentència el TJUE

zentauroepp50408290 file photo  jailed catalan politician oriol junqueras attend200109093726

zentauroepp50408290 file photo jailed catalan politician oriol junqueras attend200109093726 / POOL New

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha interposat una demanda, que demana que es tramiti de forma accelerada, davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per intentar revocar la decisió del president del Parlament Europeu, David Sassoli, de no reconèixer-lo com a eurodiputat, després de la resolució del Tribunal Suprem que li impedeix aquesta pretensió per la seva condemna en ferm a 13 anys de presó, i donar pas al següent eurodiputat de la llista. Argumenta que aquesta decisió, l’anul·lació de la qual propugna, altera la composició de l’Eurocambra.

L’ofensiva europea firmada per l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, passa per la interposició d’una demanda per recórrer i mirar d’anul·lar la decisió de Sassoli i del mateix Parlament Europeu relativa al líder independentista, que es queixa de no haver sigut escoltat a l’aplicar-se la resolució de la Junta Electoral Central del passat dia 3 de declarar-lo inelegible per la seva condemna pel procés. 

El Suprem uns dies després la va mantenir i la seva Sala Segona va comunicar a l’Eurocambra que la situació processal de Junqueras li impedeix exercir com a eurodiputat per haver sigut condemnat en ferm. Per a la defensa això priva «de cap efecte pràctic» la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 19 de desembre, en què es declarava que la immunitat dels europarlamentaris regeix des que són electes i que era conegut pel Parlament Europeu. Això, al·lega, vulnera els seus drets i els dels seus votants.

Acceleració

Junqueras demana que la demanda es tramiti de forma accelerada per la vulneració de drets que suposa tant per a ell com per a les persones que el van votar per formar part de l’Europarlament.

«En vista que el mandat dels parlamentaris europeus és de cinc anys, i tenint en consideració que ja s’han consumit set mesos des que Junqueras va ser declarat electe i va adquirir la condició» d’eurodiputat electe el 13 de juny de l’any passat i més de sis mesos des que va adquirir la condició plena d’eurodiputat per la celebració de la sessió inaugural del Parlament Europeu (2 de juliol del 2019), resulta evident que cada dia que passa sense que pugui exercir plenament la seva condició de MEP és un perjudici irreparable per a ell i per als seus electors, ja que l’esmentat mandat ja no li podrà ser tornat per la sentència que pugui dictar-se», argumenta un dels escrits.

Segons la seva opinió, el que ha passat contradiu «la primacia del Dret de la Unió i de l’efecte vinculant de les sentències, en vulneració dels seus drets fonamentals d’acord amb la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i del Protocol 7 de Privilegis i immunitats», perquè en el cas del líder d’ERC «no s’havia prèviament sol·licitat el suplicatori» per condemnar-lo. El Suprem va entendre que la sol·licitud de la suspensió de la immunitat a l’Eurocambra no era preceptiu, perquè el judici contra ell va acabar la vigília de la proclamació dels resultats a les eleccions europees. 

Notícies relacionades

La defensa, en canvi, afirma que el Parlament Europeu li ha vetat la possibilitat de ser eurodiputat «sense escoltar-lo prèviament» ni contrastar la informació que pogués aportar, «impedint-li l’accés a l’expedient, prenent únicament en consideració les comunicacions del Tribunal Suprem i de la Junta Electoral Central d’Espanya i, per tant, de forma parcial i inequitativa».

Segons Junqueras, això vulnera l’Acta Electoral Europea al no presentar-se una causa de vacant de l’escó prevista en la legislació, a l’haver-se vulnerat l’obligació de petició del suplicatori, i el Reglament de Procediment del Parlament, al no haver constatat les evidents incorreccions materials del procediment.