AMB EL RECOLZAMENT DE PODEM

El Congrés tomba la petició de la CUP de citar Felip VI per contractes amb l'Aràbia Saudita

La Mesa rebutja per unanimitat la pretensió dels antisistema de convocar el monarca per donar explicacions sobre suposats suborns afavorits pel seu pare

zentauroepp19526486 int02  taif  arabia saud    18 06 2012   foto cedida hoy por190822225807

zentauroepp19526486 int02 taif arabia saud 18 06 2012 foto cedida hoy por190822225807

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Mesa del Congrés, amb l’aquiescència de Podem i d’En Comú, ha vetat una iniciativa de la CUP que buscava forçar la compareixença davant la Cambra del rei Felip VI per donar compte de les notícies sobre suposats suborns de l’empresa semipública espanyola Defex per aconseguir contractes d’armament a l’Aràbia Saudita, un cas que investiga la Fiscalia Anticorrupció.

Segons han informat Europa Press fonts parlamentàries, la petició de la formació antisistema catalana va ser inadmesa per unanimitat en la reunió que l’òrgan de govern de la Cambra va mantenir aquest dimecres.

En aquesta legislatura formen part de la Mesa del Congrés el PSOE, el PP, Vox, Unides Podem, En Comú, els representants del qual van coincidir a acceptar el criteri dels lletrats que la compareixença del Rei havia de ser rebutjada perquè el cap de l’Estat no està sotmès al control parlamentari.

En el cas de Podem i En Comú el veto a aquesta iniciativa suposa un canvi de criteri respecte a legislatures anteriors en les quals el partit morat i la seva confluència catalana fins i tot van promoure iniciatives per fomentar el control parlamentari de la Casa del Rei.

L’ombra del rei Joan Carles 

Notícies relacionades

La coalició antisistema vincula aquesta investigació amb la suposada relació o mediació del rei Joan Carles amb les autoritats saudites, i per això volia que el seu fill i actual cap de l’Estat rendís comptes al Congrés d’aquest assumpte.

A més de demanar expressament la compareixença de Felip VI davant la Comissió d’Interior, la CUP havia sol·licitat també la del fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, i la de quatre antics responsables de Defex, per «informar sobre els suborns pagats per l’Estat espanyol a l’Aràbia Saudita». Totes van ser rebutjades per la Mesa del Congrés.