AQUESTA SETMANA

Anticorrupció interrogarà Corinna a Londres per les comissions de l'AVE a la Meca

L'examiga de Joan Carles I declararà sobre les comissions en l'adjudicació a empreses espanyoles

undefined44279542 st petersburg  russia   november 17  2017  german princess  190909175903

undefined44279542 st petersburg russia november 17 2017 german princess 190909175903 / Mikhail Metzel

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Membres de la Fiscalia Anticorrupció viatjaran aquesta setmana a Londres per prendre declaració al’examiga del Rei emèrit Joan Carles I, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, com a testimoni en relació amb les comissions de fins a 80 milions d’euros que presumptament van intervenir en l’adjudicació a una UTE espanyola de la construcció de l’AVE a la Meca, a l’Aràbia Saudita, segons han informat a Europa Press fonts jurídiques.

La cita es produeix després que el Ministeri Públic sol·licités a la Serious Fraud Office (SFO), l’oficina antifrau britànica, col·laboració per prendre declaració a Sayn Wittgenstein en el marc de les diligències d’investigació incoades arran de la publicació d’uns àudios en què l’amiga del Rei afirmava que en l’adjudicació d’aquesta macroinfraestructura el 2011 havien negociat comissions.

Precisament, quan el juliol passat va transcendir que feia mesos que Anticorrupció esperava resposta de l’SFO per procedir a la presa de declaració, l’equip d’advocats de la llavors princesa, que resideix a Londres, va emetre un comunicat en què desmarcava la seva clienta de l’adjudicació de l’AVE a la Meca i incidia en la seva voluntat de cooperar en qualsevol assumpte amb la justícia espanyola.

Àudios de Villarejo

El cas es remunta al juliol del 2018, quan es van difondre una sèrie d’àudios gravats pel comissari jubilat i a presó provisional José Manuel Villarejo en una conversa amb l’empresari Juan Villalonga i la mateixa Sayn Wittgenstein. Ella afirmava que el Rei emèrit havia cobrat comissions per la negociació d’aquella adjudicació i assenyalava la dona d’un difunt traficant d’armes com l’encarregada de repartir el ‘pastís’.

La revelació va motivar l’obertura d’una peça separada d’investigació en el ‘cas Villarejo’ que instrueix l’Audiència Nacional, tot i que el setembre de l’any passat es van arxivar les actuacions respecte del Joan Carles perquè, d’una banda, les afirmacions sobre ell es consideraven «extremadament febles» i, de l’altra, en aquella època encara regnava i així, era inviolable.

El jutge, però, va traslladar el cas a la Fiscalia Anticorrupció per investigar purament l’adjudicació de l’AVE en vista d’aquells àudios, ja que en la conversa s’identificava tant el contracte, com les persones, els imports i les possibles comissions en una informació que es complementava amb «altres documents trobats» durant la instrucció judicial.

Diligències secretes

En resposta, el Ministeri Públic va obrir diligències secretes d’investigació a finals del 2018 per la sospita de presumptes delictes de suborn i de corrupció en les transaccions comercials internacionals per part de les empreses adjudicatàries. Es tracta d’una fase d’investigació prèvia en què es dirimeix si la qüestió s’ha d’arxivar o si hi ha matèria com per donar trasllat a un jutjat.

En aquest context, la Fiscalia preguntarà com a testimoni Sayn Wittgenstein, que no ha posat cap impediment a declarar i que segons les fonts preguntades per Europa Press, té molt interès a comparèixer davant de les autoritats espanyoles per col·laborar amb la justícia i de passada exposar els abusos que, diu, s’han comès contra ella «des d’alts estaments» del país.

Documents sensibles

Es pot recordar que el mateix Villarejo va treure a la llum aquest assumpte en una entrevista televisiva el juny del 2017, quan va explicar al programa ‘Salvados’ que la dona havia patit amenaces de mort per part de l’ara exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, perquè li reclamava uns documents sensibles que ella havia rebut al seu torn del Rei emèrit.

Notícies relacionades

Aquella afirmació al comissari li va valer una denúncia per injúries que es dirimeix a un jutjat de Madrid davant del qual Villarejo ha presentat una declaració jurada de la mateixa Corinna en què defensa la veracitat d’aquells comentaris i adverteix que té a bon recapte una sèrie de caixes amb documentació sobre els negocis del Rei emèrit, segons va informar la defensa del policia.

En la mateixa declaració, firmada davant de notari, la consultora monegasca sol·licitava declarar com a testimoni des de Londres, el seu lloc de residència, al·legant que no se sentia segura a Espanya.