decisió judicial

Un Constitucional de nou dividit, ratifica que Sànchez no pogués anar al Parlament

La sentència del TC, que compta amb dos vots discrepants, coincideix amb la decisió de la Generalitat d'avalar el primer permís de sortida concedit a Sànchez i Cuixart

L'alt tribunal ha rebutjat per unanimitat emparar Carme Forcadell per haver sigut enviada a presó durant la instrucció de la causa del procés

undefined51754591 12 06 2019 jordi s nchez en el judici pel proc s al tribunal200115164425

undefined51754591 12 06 2019 jordi s nchez en el judici pel proc s al tribunal200115164425 / SENAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha començat l’any com el va acabar: amb divisió al resoldre el fons d’un recurs d’empara relatiu al procés. En aquest cas es tracta de dos presentats per l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez. En un ratifica la presó provisional en la qual se’l va mantenir durant la instrucció de la causa del procés i en un altre la negativa a permetre-li sortir de la presó per anar al Parlament a defensar la seva candidatura a president el març del 2018.

Les dues resolucions han comptat amb el vot particular dels magistrats Juan Antonio Xiol i Fernando Valdés. La magistrada María Luisa Balaguer, que sol sumar-se a aquesta discrepància, no ha pogut participar en la votació perquè ha faltat al ple per malaltia, per la qual cosa no subscriurà el criteri que s’ha apartat de la majoria, a diferència del que va passar abans de Nadal, quan el ple va rebutjar el recurs del president d’ERC, Oriol Junqueras, contra la presó preventiva.

Dues sentències

En dues sentències, que es coneixeran en la seva integritat en els pròxims dies, el TC considera que tant l’instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, com la Sala d’Apel·lacions que va revisar les seves resolucions van respectar els drets de Sànchez al dictar i confirmar la seva permanència en presó preventiva i, fins i tot, al no permetre’l sortir de la presó per anar a la sessió d’investidura de març de 2018, en la qual era candidat a presidir la Generalitat.

La resolució del TC ha coincidit amb la decisió de la Generalitat d’avalar el primer permís de sortida de 48 hores que la presó de Lledoners va concedir ahir a Sànchez i al líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, una vegada han complert la quarta part de la seva condemna.

La sentència que avala la negativa que Sànchez anés al Parlament –de la qual ha sigut ponent el magistrat Cándido Conde-Pumpido– considera que Llarena i la Sala van ponderar «de manera constitucionalment adequada» les dades que van permetre «fonamentar l’existència d’un risc rellevant de reiteració delictiva» en el processat. Precisament, Llarena va argumentar llavors la seva decisió en aquest risc i va establir que, davant la seva llibertat i els seus drets polítics, havia de prevaler la protecció «dels valors constitucionals que tenen una projecció directa en els drets subjectius de tota la població».

Notícies relacionades

Recordava en la seva interlocutòria la integració de Sànchez en una candidatura electoral «que s’ha oposat, expressa i permanentment, a abordar qualsevol gestió política que no sigui la d’implementar la república que van declarar». Els magistrats discrepants, en canvi, entenen que la representació que exercia Sànchez mereixia un reforç de l’argumentació per ratificar la negativa a sortir de presó per anar al Parlament.

En el que sí que ha mantingut unanimitat el Constitucional és en ratificar la presó preventiva de la presidenta del Parlament Carme Forcadell, que ha vist com l’alt tribunal rebutjava els dos recursos que va interposar contra la decisió de Llarena, després validada per la Sala Penal.