El Constitucional ordena al Suprem tornar a sentenciar l'assalt a Blanquerna

El tribunal declara vulnerats els drets dels ultres a l'aplicar-los l'agreujant de discriminació ideològica

El Constitucional considera que el Suprem els hauria d'haver donat audiència abans d'agreujar la seva condemna

El Constitucional ordena al Suprem tornar a sentenciar l'assalt a Blanquerna

MARISCAL (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha emparat parcialment els condemnats per l’assalt al centre cultural Blanquerna, ocorregut a Madrid durant la Diada del 2013, i ha ordenat a la Sala Penal del Tribunal Suprem que torni a dictar sentència, perquè va lesionar el dret fonamental a la tutela judicial efectiva dels ultres que hi van participar, a l’agreujar-los la pena sense donar-los l’oportunitat de defensar-se quan els va aplicar l’agreujant de discriminació ideològica. 

La sentència, que es coneixerà en la seva integritat en els pròxims dies, dona la raó als condemnats amb aquest agreujant i amb el subtipus agreujat del delicte de danys per recaure en béns d’ús públic que també va fer que s’augmentés fins als quatre anys de presó la pena de 12 dels 14 condemnats. El Suprem va incloure les dues circumstàncies al resoldre els recursos de cassació presentats contra la sentència de l’Audiència de Madrid, però sense concedir audiència a les defenses per poder argumentar-hi en contra.

Per això ara haurà de dictar una nova resolució per reparar aquesta vulneració de drets amb tots els condemnats, tot i que no recorreguessin aquests extrems en concret, van informar a EL PERIÓDICO fonts jurídiques. En el que el Constitucional no dona la raó als condemnats és que el Suprem va rebutjar el concurs medial de delictes aplicat per l’Audiència al considerar tant atacat el dret de reunió com comès un delicte de desordres públics. El TC entén que es tracta d’una qüestió jurídica que no va suposar una nova valoració de la prova, per la qual cosa aquesta interpretació no va vulnerar els drets dels condemnats.

Intolerància davant del català

Notícies relacionades

Al resoldre els recursos de cassació contra la sentència de l’Audiència, el Suprem va considerar que l’atac contra Blanquerna es va perpetrar per discriminació ideològica, perquè «el motiu impulsor dels delictes comesos va ser la intolerància envers la ideologia catalanista dels convocants de l’acte», fins al punt d’arribar a provar d’impedir «la celebració del dia de Catalunya». 

Per restablir-los en el seu dret el Constitucional anul·la una interlocutòria i la sentència que va elevar la condemna, perquè el Suprem es torni a pronunciar en una «nova resolució respectuosa amb el dret fonamental reconegut».