EL LABERINT CATALÀ

Puigdemont desafia Sánchez en la seva estrena com a eurodiputat

En el seu primer ple a Estrasburg, reclama al PSOE que rebutgi la retirada de la seva immunitat

L'expresident i Comín anuncien una nova batalla legal per poder tornar a Catalunya

puigdemont / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Fidel Masreal

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va utilitzar aquest dilluns l’excepcional plataforma mediàtica i política aconseguida al ser ja eurodiputat a Estrasburg per llançar un nou desafiament al Govern de Pedro Sánchez i pressionar indirectament ERC pel seu pacte amb el PSOE: si el nou president promet despolititzar la justícia espanyola, els seus eurodiputats han de votar en contra del suplicatori del Tribunal Suprem per poder jutjar-lo a Espanya que l’Eurocambra ja ha començat a estudiar. «Li puc fer un dibuix, és fàcil. Si vol despolititzar la justícia, tindrà una ocasió per fer-ho», va proclamar Puigdemont en una freqüentada roda de premsa a la seu del Parlament Europeu, al costat de diputats d’altres forces nacionalistes i de França Insubmisa. L’exconseller i ja eurodiputat Toni Comín va ser de nou el més contundent, qüestionant que Espanya sigui un Estat de ple dret.

Després de participar en el seu primer ple juntament amb Comín i amb un ampli somriure, Puigdemont va exhibir una mesurada satisfacció –davant del revés patit per Oriol Junqueras– i des d’aquest estat d’ànim va anunciar un altre desafiament: una batalla jurídica de la qual no va voler donar detalls per aconseguir que la immunitat de la qual gaudeix ja com a eurodiputat de ple dret a tota la UE tingui també efecte a Espanya. És a dir, que «un Estat no pugui decidir unilateralment treure la immunitat a un membre del Parlament Europeu». Segons la seva opinió, hi ha marge jurídic, per la qual cosa no va descartar la possibilitat de trepitjar territori espanyol per abraçar-se a la seva família, primer, i visitar els presos independentistes, després.

Suport del Govern

Amb tot, aquest dilluns va ser un dia més de gestos que de paraules. L’arribada de Puigdemont i Comín a l’imponent edifici de l’Europarlament va generar una gran expectació mediàtica i política. Bona part del Govern, amb el president, Quim Torra, al capdavant, al costat del president del Parlament, Roger Torrent, i diputats de JxCat, ERC i la CUP, van acompanyar als nous eurodiputats, que van rebre el recolzament d’unes 250 persones a les portes de l’Eurocambra. Davant d’elles, sobre un pedestal, Puigdemont va proclamar la idea que «avui Europa no pot continuar mirant cap a un altre costat».

Després d’això, declaracions davant dels micròfons a l’interior de l’edifici, exhibint cartells amb el Free Junqueras i el moment més esperat: l’inici del ple, en el qual el president de l’Eurocambra, el socialdemòcrata italià David Sassoli, va  fer oficial que Puigdemont i Comín «han obtingut l’escó». També va citar el cas de l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, a qui el Tribunal de Justícia de la UE i el mateix Sassoli van reconèixer també com a eurodiputat. Després del veto del Suprem i de la Junta Electoral, el president de l’Europarlament es va limitar aquest dilluns a constatar la vacant del líder d’ERC. Només un eurodiputat, l’ultradretà Jorge Buxadé, de Vox, va gesticular demanant la paraula sense èxit.

Recolzament a Junqueras

Notícies relacionades

A la seva entrada a l’hemicicle, Puigdemont i Comín van rebre mostres de recolzament. L’expresident va esgrimir un cartell amb la imatge de Junqueras en la qual es demana la seva llibertat. De moment, tots dos s’incorporen als no inscrits a l’espera de la decisió que prengui el grup Verds-Ale sobre la seva incorporació. Sobre el cas Junqueras, la més contundent va ser l’eurodiputada d’Esquerra Diana Riba, carregant contra Sassoli: «Ha pres una decisió que considerem que és un atac directe a la sobirania d’aquesta institució, perquè desposseeix aquesta Cambra de la seva capacitat de decidir sobre la immunitat dels eurodiputats». Riba va anunciar una batalla legal i política en defensa del líder d’ERC. Pernando Barrena, d’EH Bildu, va suggerir que Sassoli ha sigut pressionat pel PSOE i el PP, amenaçant-lo de retirar-los el recolzament.

La freqüentada roda de premsa va culminar una jornada que seguirà avui, quan Puigdemont i Comín –que aquest dilluns ja van participar en la seva primera votació des dels seus escons 853 i 854, a l’última fila de l’hemicicle– prenguin la paraula per primera vegada. El PP i Ciutadans ja van arremetre contra la presència dels polítics independentistes. El conflicte continuarà viu a les institucions europees.