ministra sortint

La majoria de fiscals i de jutges critiquen el nomenament de Delgado com a fiscal general

«És una declaració d'intencions per part del poder polític per ficar-hi les grapes», afirma la presidenta de l'Associació de Fiscals, Cristina Dexeus

47732010 59

47732010 59 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Efe

La majoria d’associacions de fiscals jutges han criticat que Dolores Delgado sigui proposada pel Govern nova fiscal general de l’Estat tot just acabar el seu mandat com a ministra de Justícia i estimen que suposa menyscabar el principi de separació de poders i imparcialitat de la fiscalia.

En declaracions a Efe, la presidenta de l’Associació de FiscalsCristina Dexeus, ha manifestat que està «sorpresa i disgustada, ja que sembla que el president del Govern vol dur a terme això que va dir que la fiscalia depèn del Govern». Ha afegit que el nomenament com a fiscal general de Dolores Delgado «que ha sigut part del Govern i ha anat en un destacat lloc en la llista electoral d’un partit polític, és una declaració d’intencions per part del poder polític per ficar les grapes» a la fiscalia.

La presidenta de la Unió Progressista de Fiscals, Teresa Peramato, ha destacat que «Dolores Delgado és una fiscal preparada i coneix la carrera». «Confio i desitjo que faci un bon paper i que lluitarà per drets pendents que són una reivindicació històrica», ha assegurat.

El portaveu de l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), Juan Antonio Frago, ha assenyalat: «No pocs fiscals m’han manifestat la seva preocupació pel fet que la que era ministra de Justícia divendres dilluns aparegui com a fiscal general». Per Juan Antonio Frago, el «seu gran deure serà diferenciar clarament la figura constitucional de fiscal general de l’Estat per no ser la fiscal general del Govern i convertir-se en un membre més del Consell de Ministres a l’ombra». En un comunicat l’APIF manifesta la seva «sorpresa pel nomenament» i estima que «no trasllada a la ciutadania l’aparença d’autonomia del Ministeri Fiscal». «Si s’até als principis d’imparcialitat i legalitat pot ser una bona fiscal general, tot i que recordem que, com a ministra, no va resoldre problemes fonamentals de la fiscalia espanyola, però si ve amb missions polítiques s’equivocarà», afirma.

El president de l’Associació Professional de la Magistratura, Manuel Almenar, ha assenyalat que, «sense qüestionar la vàlua tècnica i la professionalitat» de Dolores Delgado, comparteix «la preocupació expressada» per representants de la carrera fiscal «per tal com aquestes actuacions no contribueixen a reforçar la credibilitat de les institucions».  «El nomenament com a fiscal general de qui fins ara mateix ha ocupat un lloc molt rellevant en el Govern i té la condició de diputada per una formació política pot afectar negativament a la idea d’independència i autonomia de la Fiscalia General de l’Estat», ha conclòs Manuel Almenar.

L’Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV) qualifica en un comunicat d’«insòlita i lesiva» la proposta del nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general «no pels seus mèrits professionals, sinó per la seva procedència, ja que acaba de ser cessada del càrrec de ministra de Justícia». Considera que suposa «un mal començament del nou Govern en matèria de justícia», perquè «danya la credibilitat» del Ministeri Fiscal «davant dels greus assumptes que es presenten a l’horitzó polític més immediat».

El portaveu de l’AJFV, Jorge Fernández Vaquero, explica que «passar sense solució de continuïtat de la cartera de Justícia a la Fiscalia General de l’Estat destrueix tota aparença d’imparcialitat en les decisions futures d’aquest òrgan».

El portaveu de Jutges per a la DemocràciaIgnacio González Vega, ha destacat que Dolores Delgado és una bona professional amb anys d’experiència en la carrera fiscal i ha afegit que té al davant «un repte important, perquè l’agenda de la Fiscalia General serà complicada» en les pròximes dates. Respecte al fet que procedeixi de l’anterior govern, en el qual va ser ministra de Justícia, estima que no suposa cap impediment i que caldrà jutjar-la pels seus fets i ha confiat que faci una bona tasca professional.

Notícies relacionades

La presidenta del Fòrum Judicial Independent, Concepción Rodríguez González del Real, ha comentat que María José Segarra «estava exercint molt bé el paper encomanat a la fiscal general», així que no entenen els motius per rellevar-la. A més, segons el parer de Concepción Rodríguez, Dolores Delgado, «no és la més adequada» per ocupar aquest lloc «ja que acaba d’acabar el seu mandat com a ministra de Justícia».

Concepción Rodríguez estima que «hi ha una confusió en el Govern del que és la separació de poders i de la independència judicial» i creu que per designar el fiscal general s’hauria de consultar els membres de la carrera.