INDIGNACIÓ A LES TRES DRETES

El PP recorrerà el nomenament de Delgado com a fiscal general de l'Estat

Casado denuncia que l'extitular de Justícia es convertirà en la «ministra 23» del Govern de Sánchez

Vox i Ciutadans també creuen que la designació «ataca directament» la separació de poders

casado

casado / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat que el seu partit recorrerà la proposta del president del Govern, Pedro Sánchez, perquè la fins ara ministra de Justícia, Dolores Delgado, sigui la pròxima fiscal general de l’Estat. Casado ha fet aquest anunci en un discurs pronunciat davant del seu partit, reunit en la junta directiva nacional, màxim òrgan entre congressos.

En declaracions a la premsa, el secretari general dels populars ha assegurat que és «equivocat»  designar Delgado nova fiscal general de l’Estat, ja que, segons ha dit, «ataca directament» la separació de poders i el mateix Estat de Dret. Al seu entendre, es convertirà en la «ministra 23» del Govern que presideix el socialista Pedro Sánchez.

Després que Sánchez anunciés la «desjudicialització» de la política en el debat d’investidura, Casado ha recalcat que el seu partit encapçalarà la «despolitització» de la Justícia. En aquest punt, ha criticat la designació de Delgado com a nova fiscal general, «un dels nomenaments més equivocats» dels «molts» que el seu partit ha «escoltat aquests dies».

«La ministra 23. ¿Què dirien de nosaltres si haguéssim proposat Alberto Ruiz Gallardón com a fiscal general de l’Estat?», s’ha preguntat, per recordar les paraules que al seu dia va pronunciar el mateix Pedro Sánchez en una entrevista radiofònica admetent que la Fiscalia General de l’Estat «depèn del Govern».

El líder del PP ha indicat que aquest nomenament de Delgado suposa «perdre les formes» i el «pudor» a l’elegir una persona que, segons ha dit, «estarà al servei dels interessos del partit, com ha estat al Ministeri de Justícia».  

Crítiques de Vox i Ciutadans

En la mateixa línia, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha dit que la decisió és una «prova més» del «cop de Sánchez perquè el PSOE «s’apoderi de l’Estat». «No tenen pudor», ha criticat en el seu compte personal de Twitter i ha afegit que els socialistes volen «no tenir frens ni contrapoders institucionals».

També el portaveu del partit al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha lamentat que el Ministeri Públic està «lamentablement» en mans dels polítics, «quan hauria d’estar en el poder judicial». A més, Vox també ha presentat una querella criminal al Tribunal Suprem contra Sánchez, Delgado i els tres advocats de l’Estat que van firmar l’informe sobre el líder d’ERC Oriol Junqueras; que ampliarà aquest dilluns després del nomenament de Delgado com a nova fiscal general de l’Estat.

Notícies relacionades

Ciutadans ha criticat la proposta, per considerar que el seu objectiu amb aquest nomenament és «polititzar la Justícia». A través d’un missatge en el seu compte oficial de Twitter, la formació taronja ha indicat que quan Sánchez i el PSOE parlaven de «desjudicialitzar la política» –per resoldre el «conflicte polític» a Catalunya– «es referien a polititzar la justícia».

Pel portaveu adjunt de Cs al Congrés, Edmundo Bal, és una «pèssima notícia per a la independència de la fiscalia». «L’actuació de la fiscalia en el judici de l’1-O ha sigut independent davant un Govern que ha forçat institucions com l’Advocacia de l’Estat. Sota el mandat de Delgado es van tolerar aquestes pressions», ha assenyalat.