carteres ministerials

Calvo, a Iglesias: «Farem un tàndem important»

El líder de Podem vol que la pròxima dècada sigui la del «constitucionalisme democràtic»

20200113 469096 sanidadmo1 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias ja és vicepresident del Govern d’Espanya. Després de prometre el càrrec davant del rei Felip VI, ha rebut la cartera de Drets Socials i Agenda 2030 de les mans de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo.  En un acte que ha tingut lloc en el Ministeri de Sanitat, seu de la vicepresidència morada, el líder de Podem s’ha compromès, entre crits de «sí que es pot», a treballar perquè «la pròxima dècada a Espanya sigui la del constitucionalisme democràtic». «Farem un tàndem important de treball», li ha dit Calvo, a la qual cosa Iglesias ha respost que «serà un honor treballar» al seu costat.

«Va dir el president del Govern que el pròxim Govern tindrà moltes veus però només una paraula i m’hi sumo», ha continuat Iglesias, abans de «donar les gràcies a Pedro Sánchez per la seva generositat, per la seva visió i per la seva capacitat per fer un Govern de coalició». A sindicats i moviments socials els ha demanat que no deixin de «pressionar» i «criticar» per continuar aconseguint avanços, i com a colofó al seu discurs ha citat Antonio Machado: «Per dialogar preguntar primer, després escoltar».

«Serà un govern fort en el qual els principis de la companyonia i del treball en equip presidiran un treball difícil que afrontem amb moltíssima il·lusió», ha assenyalat Iglesias, que pretén posar-se en marxa com més aviat millor perquè Espanya es converteixi en una referència internacional dels objectius de desenvolupament sostenible, cosa que implica lluitar contra el canvi climàtic, la desigualtat econòmica i defensar sempre la pau.

abfafa4e-a80d-4db1-967d-bc2dbf7be674-hd-web / periodico

Per a Calvo, el nomenament d’Iglesias ha sigut un «nou acte d’absoluta normalitat democràtica» que concorda amb la resta de Governs de coalició que s’han construït a nombrosos països d’Europa. Així, la vicepresidenta ha assegurat que la coalició entre PSOE Unides Podem buscarà «assumir amb valentia, equilibri i realitat tots els reptes que el nostre país té». «Sortim a defensar els interessos generals del nostre país, el bé comú per sobre de les petiteses de cada un», ha continuat.

Competències morades

Amb el traspàs de la cartera, Iglesias ha adquirit les competències en en matèria «de benestar social, de família, de protecció del menor, de cohesió i d’atenció a les persones dependents o amb discapacitat, de joventut, així com de protecció dels animals», segons es detalla en el Butlletí Oficial de l’Estat publicat aquest dilluns. A més, es recull que també tindrà responsabilitats en «matèria d’impuls per a la implementació de l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides».

En l’acte de traspàs de competències han sigut presents altres ministres com el de Ciència i Innovació, Pedro Duque, o la ministra d’Exteriors, Arancha González. A més, hi havia la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i la del Senat, Pilar Llop. Pel costat de Podem hi han assistit el cap de Gabinet d’Iglesias i ex-JEMAD, Julio Rodríguez, el portaveu al Congrés, Pablo Echenique, el secretari d’Organització, Alberto Rodríguez, els membres morats a la mesa de la Cambra baixa i dirigents regionals del partit. 

Montero i el Ministeri feminista

A penes uns minuts després, Calvo s’ha traslladat fins a la Secretaria d’Estat d’Igualtat  per traspassar les seves competències en Igualtat a Irene Montero, qui dirigirà aquest àrea en el Govern. «Estimada ministra, tens un tall en el qual també serem totes, les més veteranes, les que hi van ser abans i amb tu aniran també totes les dones joves d’aquest país que ja van entendre que això les afecta. Com deia, en aquesta lluita cívica, l’avantatge és que les polítiques van envoltades de l’activisme i de l’impuls recolzament de totes», l’ha animat Calvo.

Per la seva banda, Montero ha agraït la feina realitzada des del Ministeri i ha volgut recordar l’assassinat per violència masclista a Puertollano: «Vull condemnar totes les formes de violència masclista. Acabar amb totes les formes de violència masclista és una tasca de totes i de tots. Faré tot el possible perquè no siguem ni una menys». Sobre la cartera que dirigirà ha dit que «serà un ministeri feminista carregat de memòria de totes les dones que hi van ser». «Aquest país és millor gràcies a la feina que heu fet. Vam arribar aquí per a i per les dones que sosteniu aquest país, per a vosaltres és aquest ministeri feminista, una eina carregada de memòria», ha afegit. 

Garzón i Consum

En el mateix acte en el qual Iglesias ha rebut la cartera de mans de Calvo, el coordinador federal d’IU i, ara, ministre de ConsumAlberto Garzón, ha adquirit les competències de Consum. Ha sigut la ministra sortint de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, la que ha fet entrega de la cartera al líder d’Esquerra Unida. 

Notícies relacionades

«Assumeixo aquesta responsabilitat amb enorme il·lusió i amb la convicció que farem un enorme treball i gràcies als equips de treballadors d’aquests ministeris», ha iniciat el seu discurs Garzón abans d’assenyalar que és «conscient que la defensa dels drets socials és necessària per fer una societat més justa». «Representem un Govern que ve a solucionar els problemes materialsterritorials i d’índole diversa», ha apuntat abans d’assenyalar que l’objectiu és que Espanya tingui «un futur brillant» i allunyat de la «por» que intenten imposar altres formacions polítiques.

La representació d’Unides Podem en el Consell de Ministres s’ha completat amb la promesa del càrrec i l’adquisició de les seves carteres de Yolanda Díaz, al capdavant de Treball i Economia social, i de Manuel Castells, com a responsable d’Universitats