Milers de persones demanen a Bilbao canvis en la política sobre els presos d'ETA

La marxa compta entre d'altres amb el recolzament de Bildu, Podem Euskadi i Navarra, JxCat, ERC i la CUP

Els sindicats, inclosos CCOO i UGT, també secunden la concentració, en la qual participen víctimes d'etarres i dels GAL

zentauroepp51692445 manifestaci n por los derechos de los presos de eta en bilba200111192959

zentauroepp51692445 manifestaci n por los derechos de los presos de eta en bilba200111192959 / H Bilbao

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de persones, 65.000 segons la policia municipal, s’han manifestat aquesta tarda pels carrers de Bilbao exigint canvis en la política penitenciària en relació amb els etarres empresonats. La plataforma ciutadana Sare, convoncant de la manifestació, ha comptat amb el recolzament de nombrosos partits i sindicats. Entre ells, Bildu, els sindicats ELA LAB i integrants de CCOO i UGT. També representants de partits catalans com Junts per CatalunyaERC i la CUP han participat en la marxa a la capital biscaïna. Podem d’Euskadi i de Navarra ha emès un comunicat mostrant la seva «proximitat» amb la situació dels presos i la secretària general al País Basc, ha acudit a la cita «a títol individual». El PNB ha continuat sense recolzar aquesta mobilització.

La pancarta que ha presidit la marxa la portaven la germana d’una víctima del GAL i la vídua d’un ‘ertzaina’ assassinat per ETA, així com el portaveu de Sare, Joseba Azkarraga, i membres d’Etxerrat. El portaveu de Sare, Joseba Azkarraga, ha demanat al nou Govern que «tingui molt en compte» la imatge dels milers de persones que «volen la pau» i «acabar amb la vulneració de drets de les persones preses». La plataforma reivindica l’acostament dels presos d’ETA a Euskadi i l’alliberament dels reclusos malalts.

Azkarraga també s’ha adreçat als diputats bascos al Congrés per dir-los que «és el moment» que aquesta reivindicació es porti a les Corts Generals perquè té un «consens molt majoritari en la societat basca al darrere». «¿Si no és ara, quan?», els ha preguntat.

El text final ha sigut llegit per Rosa Rodero, vídua del sergent de la Ertzaintza assassinat per ETA Joseba Goikoetxea, i Axun Lasa, agermana de la víctima del GAL José Antonio Lasa. En la seva declaració han demanat que no es parli en nom de les víctimes i han reclamat que s’inclogui «valentament a l’agenda de l’Estat» el canvi de la política penitenciària. «Estem parlant de drets humans i no de reivindicacions polítiques», han asseverat.

Entre els assistents, Arnaldo Otegui, líder d’EH Bildu, ha qualificat d’«insostenible» la situació penitenciària dels empresonats d’ETA.  «Han passat molts anys des que va desaparèixer la violència armada d’ETA en aquest país i tot el món va dir que quan això passés s’arreglarien determinats problemes». En aquest sentit, ha assenyalat que «no hi ha cap conflicte al món en el qual, desaparegut el conflicte, els presos han continuat allunyats i empresonats», ha afegit. I ha llançat una picada d’ullet a l’independentisme català afirmant que«la demanda de la llibertat dels presos i la tornada d’exiliats i deportats és també agenda basca», la que «defensa avui la majoria social, sindical i popular d’aquest país».

Notícies relacionades

Per la seva part, Eduard Pujol, de JxCat, ha denunciat un «retrocés de llibertats, de drets, d’una excepcionalitat política enorme, falta de llibertats i posada en dubte de la sobirania del Parlament de Catalunya». La representant d’ERC, Núria Picas ha afirmat que la dispersió dels presos suposa «un càstig afegit» per a ells i els seus familiars. 

Crítiques

El líder del PP, Pablo Casado, ha aprofitat per carregar contra el president del Govern Pedro Sánchez, qualificant de «lamentable» que Podem hagi secundat la manifestació de Bilbao, que ha qualificat d’un «nou escarni per a les víctimes». «¿De quina part està Sánchez?», s’ha preguntat, en un missatge a Twitter.