Salvador Illa, fidel d'Iceta, nou ministre de Sanitat

Sánchez premia la discreció del secretari d'organització del PSC i negociador de la investidura

zentauroepp50841839 psc191110204755

zentauroepp50841839 psc191110204755

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa, el discret i disciplinat secretari d’organització del PSC, ocuparà la cartera de Sanitat. Persona de la més estreta confiança de Miquel Iceta, ja va tenir un paper destacat en les negociacions de la investidura amb ERC. Ara, aquest polític de natural prudent assumirà la cartera sanitària en substitució de María Luisa Carcedo.

Iceta l’ha instat a ser «fidel al llegat d’Ernest Lluch», l’últim ministre de Sanitat català. Assassinat per ETA el 2000, Lluch es va encarregar entre 1982 i 1985 del ministeri que ara ocuparà Illa. La picada d’ullet a Lluch, i la seva aposta pel diàleg, ja va estar a punt de materialitzar-se en el govern de Pedro Sánchez a través de la seva filla Rosa, que es va estudiar com a ministra dels comuns fins que finalment es va imposar l’opció de Manuel Castells.

Illa va ser elegit secretari d’organització del PSC el 2016, de matinada i gairebé en l’últim moment després d’un difícil joc d’equilibris en la confecció de l’executiva, encallada precisament en aquesta peça estratègica. Des d’aleshores es va guanyar la confiança d’Iceta, convertint-se en el seu fidel escuder, i aquest va recompensar al conclave socialista de fa un mes la seva disciplina i capacitat de treball entre bambolines reforçant-lo en el seu càrrec i afegint-li el d’Acció Electoral. Des de les eleccions del 21-D del 2017, les que marquen l’inici del ressorgir socialista a les urnes, havia sigut el cap de campanya del PSC. La capacitat negociadora que havia exhibit en acords com el de la Diputació amb JxCat el van portar a ser l’elegit del PSC per ser a la taula de negociació de la investidura amb ERC.

Notícies relacionades

Jose Luis Ábalos, homòleg d’Illa al PSOE i company a la taula de negociació, va fer un encès elogi d’Illa durant el congrés de desembre del PSC que no va passar desapercebut. Des d’aleshores s’assenyalava aquest prudent polític, allunyat dels titulars estridents i de les polèmiques tuitaires, com un dels més ferms candidats a ministrable del PSC. Malgrat això, Illa ha fet gala de la seva discreció al negar tant en públic com en privat que es veiés en el pròxim Consell de Ministres.

Tot i que no té experiència en l’àmbit sanitari, a la discreció i disciplina exhibides a la cuina del PSC i en la negociació d’investidura, aquest llicenciat en filosofia d’aparent estoïcisme pot exhibir la capacitat de gestió com a alcalde de la Roca del Vallès, director general de Gestió d’Infraestructures del Departament de Justícia de la Generalitat i director de l’àrea de Gestió Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. Com Ábalos al PSOE, Illa compatibilitzarà la secretària organització del partit amb el ministeri.