Surten de la presó els últims dos CDR presos arran de l'operació Judes

El magistrat segueix el criteri de la Sala Penal i els imposa 30.000 i 15.000 euros per sortir de presó

ERC utilitza el canvi de situació per presentar una bateria de preguntes al ministre de l'Interior

GRAF7481. SABADELL (BARCELONA), 23/09/2019.- Registro que los agentes de la Guardia Civil han llevado a cabo este lunes en la vivienda sita en la calle Antoni Cusido de Sabadell (Barcelona), perteneciente a una de las nueve personas detenidas este lunes en Cataluña, vinculadas a los Comités de Defensa de la República (CDR), a los que la Fiscalía acusa de ultimar acciones terroristas y que tenían en su poder material para fabricar explosivos caseros e información sobre edificios públicos. EFE/Enric Fontcuberta

GRAF7481. SABADELL (BARCELONA), 23/09/2019.- Registro que los agentes de la Guardia Civil han llevado a cabo este lunes en la vivienda sita en la calle Antoni Cusido de Sabadell (Barcelona), perteneciente a una de las nueve personas detenidas este lunes en Cataluña, vinculadas a los Comités de Defensa de la República (CDR), a los que la Fiscalía acusa de ultimar acciones terroristas y que tenían en su poder material para fabricar explosivos caseros e información sobre edificios públicos. EFE/Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Un cop la Sala Penal va acordar permetre sortir en llibertat sota fiança de 10.000 euros a un dels considerats membres del «nucli productor» d’explosius dels CDR detinguts al setembre, era només qüestió de temps que la mesura s’estengués als altres dos que encara continuaven a la presó. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha dictat aquest divendres dues resolucions en què acorda que Jordi Ros i Germinal Tomàs Aubeso abandonin la presó després d’haver pagat fiances de 30.000 i 15.000 euros, respectivament. Tots dos han deixat Soto del Real al voltant de les 21.00 hores d’aquest divendres.

En les seves resolucions, el magistrat manté que hi ha prou indicis per mantenir la imputació que hi ha contra ells pels delictes d’integració en organització terrorista, conspiració per cometre estralls i tinença d’explosius, pels quals van entrar a la presó arran de l’operació Judes. A diferència de la Sala Penal que va declarar que no hi havia elements que ja haguessin barrejat les substàncies que se’ls van intervenir per fabricar explosius i aquestes per si mateixes no poden considerar-se com a tals, García-Castellón apel·la al seu arrelament social i familiar per atenuar-los la mesura cautelar que els havia sigut imposada.

El jutge del cas ha adoptat aquesta decisió en dues interlocutòries a l’estimar parcialment la petició de posada en llibertat, i quan abonin les respectives fiances i quedin lliures, hauran de complir altres mesures cautelars com la retirada del passaport, prohibició de sortir d’Espanya i compareixences setmanals al jutjat de guàrdia més pròxim al seu domicili.

El canvi de situació ha provocat que el Grup Parlamentari Republicà hagi registrat una bateria de preguntes al Congrés al ministre de l’Interior, entre les quals hi figura si repara el mal causat als detinguts, com si haguessin sigut ja absolts en un futur judici i com si ignoressin que continuen imputats per greus delictes.

Fiances anteriors

Notícies relacionades

El 26 de desembre, la Secció Segona Penal de l’Audiència Nacional va deixar en llibertat sota fiança de 10.000 euros Alexis Codina, decisió que va coincidir amb la de la jutge María Tardón, en substitució del jutge García-Castellón, de deixar en llibertat sota fiança de 5.000 euros Ferran Jolis.

Prèviament, la sala ja havia posat en llibertat tres imputats més, Xavier Duch, Xavier Buigas i Eduard Garzón. En el seu cas, la fiscalia es va mostrar a favor que quedessin lliures amb el pagament d’una fiança de 9.000 euros, ja que cap dels tres havia tingut contacte amb les substàncies susceptibles de convertir-se en explosius intervinguts a aquest grup, que s’autodenominava Equip de Resposta Tàctica (ERT).