El Suprem es pronuncia avui sobre Torra i les euroordres

La sala contenciosa té previst decidir si estima la mesura cautelaríssima sobre la inhabilitació del president de la Generalitat

zentauroepp51645392 barcelona 08 01 2020 pol tica  mut de la reuni n del  govern200110110038

zentauroepp51645392 barcelona 08 01 2020 pol tica mut de la reuni n del govern200110110038 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

Aquest divendres la Sala Contenciosa del Suprem preveu abordar si suspèn d’urgència el cessament de Quim Torra com a diputat autonòmic acordat per la Junta Electoral, mentre segueix pendent que el jutge Pablo Llarena es pronunciï sobre les euroordres contra Carles Puigdemont i Toni Comín.

Seguiu aquí al minut l’actualitat política a Espanya i Catalunya.

Jordi Nieva-Fenoll

Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona. Analista d'Agenda Pública

Després que ahir la sala que va jutjar el procés acordés deixar a la presó el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a l’establir que ja no és eurodiputat ni té immunitat per estar condemnat a pena de presó, aquest divendres l’atenció torna a centrar-se en el Tribunal Suprem.

D’una banda, la sala contenciosa administrativa té previst decidir si estima les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel president de la Generalitat, Quim Torra, i suspèn d’urgència l’acord en què la Junta Electoral Central (JEC) ordenava inhabilitar-lo com a diputat autonòmic.

Ahir els magistrats van posposar a aquest divendres la seva decisió després de rebutjar suspendre un altre acord de l’àrbitre electoral, el que inhabilitava Oriol Junqueras com a eurodiputat.

La Junta va aplicar en tots dos el principi d’«inelegibilitat sobrevinguda» a l’haver sigut condemnats, en el cas de Torra per desobediència per negar-se a retirar els llaços grocs dels edificis públics en campanya electoral, tot i que la seva sentència no és ferma.

D’altra banda i a tres dies que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu exconseller Toni Comín acudeixin al Parlament Europeu com a eurodiputats, el jutge d’instrucció del procés Pablo Llarena té pendent pronunciar-se sobre la seva situació.

Reconeguts com a eurodiputats

Tots dos han sigut reconeguts com a eurodiputats per l’Eurocambra –que pretén fer el seu reconeixement efectiu dilluns– i estan escapats de la Justícia des del 2017 i processats en la causa que instrueix Llarena, que de moment manté actives les ordres nacionals i internacionals de detenció i ingrés a presó contra ells.

La Fiscalia demana que continuïn vigents mentre Llarena sol·licita al Parlament Europeu la suspensió de la seva immunitat, mentre l’Advocacia de l’Estat aposta per suspendre-les fins que l’Eurocambra no els tregui la immunitat, una cosa que urgeix al jutge a reclamar «com més aviat millor».

Notícies relacionades

Puigdemont i Comín, d’altra banda, van més enllà. No només demanen que anul·li les mesures cautelars contra ells, si no que volen que s’arxivi la seva causa i que s’aparti Llarena per falta d’imparcialitat.

Fa una setmana la justícia belga va decidir suspendre el procediment de l’euroordre contra tots dos.